BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Ermenek'te 10. gün patron Saffet Uyar nerede?

Ermenek'te maden kazasının üzerinden 10 gün geçmesine karşı madenin tek sahibi olan Saffet Uyar'dan haber alınamıyor.

Abone ol

İNTERNETHABER

Ermenek'te yaşanan maden kazasının bugün 10'ncu günü. 18 işçi halen yer altında. Acılı aileler ise artık umutsuz.

Peki kazadan birinci derece sorumlu olan Has Şekerler Madencilik'in sahibi Saffet Uyar nerede? 

28 Ekim'de öğlen saatlerinde meydana gelen kazadan iki gün sonra kısa bir yazılı açıklama yapan maden şirketinden haber alınamadı. Şirketin tek sahibi Saffet Uyar'ın nerede olduğu ise bilinmiyor.

TEK AÇIKLAMA: DOĞAL AFET

Şirketten kazadan iki gün sonra yapılan yazılı açıklamada ise Ermenek'teki facianın 'doğal afet' olduğu ileri sürülmüştü. Açıklamada, "Bu sebeple bu zaman kadar kamuoyuna bir açıklamada bulunamadık. İşletmekte olduğumuz maden ocağında tüm iş güvenliği tedbirleri alınmış, bu zamana kadar gerekli denetimlerin hepsi yapılmış, maden ocağı hukukun emrettiği şekilde işletilmiştir. Kazanın oluş nedeninin şu an itibariyle tespit edilebilmesi imkansız olmakla birlikte, içeriden kurtulan kardeşlerimizin bize verdiği bilgiye göre, doğal bir afetten bahsedilmektedir" denilmişti.

Has Şekerlere Madencilik'in bu açıklamasına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tepki göstermişti. Yıldız, "Kimse kusura bakmasın. Burada doğal afet falan yok" demişti. 

ESKİ BELEDİYE BAŞKANI ÇIKTI

Ermenek'teki madenin kayıp sahibi Saffet Uyar, Güneyyurt’ta 1994 ve 1999 yılında ANAP’tan belediye başkanlığı yaptı. Uyar, 2004 ve 2009’da AK Parti’ten belediye başkan adayı olmuş ancak ancak kazanamamıştı. 

ermenek maden kazası has şekerler madenin sahibi saffet uyar nerede.jpg
ŞİRKETİN TEK SAHİBİ UYAR

Ermenek’te kurulu ocak Has Şekerler Madencilik Enerji Nakliyat İnşaat San. Tic. Limited şirketine ait. Ticaret sicil kayıtlarına göre bu yılın haziran sonuna kadar şirketin 4 ortağı bulunuyordu. Saffet Uyar, Naciye Kunt, Sami Bağçacı ve Mehmet Uyar’ın ortağı olduğu şirkette 25 Haziran 2014’te hisse devirleri yapıldı. Diğer üç ortak hisselerini Saffet Uyar’a devretti. Yapılan devirler sonrası 900 bin TL sermayeli şirketin tek sahibi Saffet Uyar oldu. Uyar, iş adamlığı yanı sıra siyasetçi kimliği ile de biliniyor. Uyar Ailesi’nin uzun yıllardan beri Ermenek’te madencilik faaliyeti yürüttükleri öğrenildi.

DİĞER ŞİRKETLERE KİRAYA VERMİŞ

Ermenek'te kazanın yaşandığı maden alanı tek ruhsata bağlı ve ruhsat da Has Şekerler Şirketi sahibi Saffet Uyar'ın adına kayıtlı. Ticari kayıtlarda isi bu bölge'Ermenek Cenne Linyit Kömür İşletmeleri Limited Şirketi'ne ait görünüyor.

Ancak iddialara göre Uyar, kendine ait ruhsat üzerinden bölgedeki maden ocaklarını farklı işletmecilere kiraya verdi. Rödovans yöntemi denilen bu yöntemle Cenne Limited buradaki 5 ocağı Has Şekerler, Özkar, Özmerkez, Turab, Uyarlar adlı yine kendisine, kardeşine ve diğer bazı akrabalarına kurdurulan şirketlere kiraya vermiş.