BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,55
ALTIN 2.377,84
HABER /  EKONOMİ

Davutoğlu ilk kez gidiyor dünya görecek!

15-16 Kasım tarihleri arasında Avustralya'da yapılacak olan G20 Liderler Zirvesi'ne bu yıl Başbakan Ahmet Davutoğlu katılacak.

Abone ol

Dünya liderlerinin buluştuğu G-20 Liderler Zirvesi'ne bu kez Türkiye adına Başbakan Ahmet Davutoğlu katılacak. Daha önce yapılan 8 zirveye ise 'Başbakan' sıfatıyla Recep Tayyip Erdoğan katılmıştı.

Yapısal Dönüşüm Paketi'nin açıklandığı törende G20 Zirvesi'ne ilişkin konuşan Davutoğlu, "1 Aralık'ta dönem başkanlığını alacağız. Bu dönemde herkes şahit olacak ki Türkiye'deki ekonomik kapasite, ekonomik mantık ve entelektüel düzey, ekonomik anlamda küresel ekonomiyi 1 yıl yönetebilecek, değişik alanlarda ona ilham verecek katkılar yapacaktır" dedi.

BUSH'UN PROJESİYDİ

2008 yılı küresel krizinin ardından dönemin ABD Başkanı George Bush'un G-20 ülke liderlerini Washington'a davet etmesiyle başlayan G-20 Liderler Zirvesi bugüne kadar 8 kere toplandı. Türkiye adına bu toplantıların tamamına Başbakan olarak Recep Tayyip Erdoğan katılırken, dokuzuncu toplantı ise Avustralya'nın Brisbane kentinde 15-16 Kasım tarihlerinde yapılacak. ABD Başkanı Obama başta olmak üzere dünya liderlerinin yer alacağı dokuzuncu toplantıya bu kez Türkiye adına Başbakan Ahmet Davutoğlu katılacak.

Başbakan Davutoğlu, bugün yapısal dönüşüm programına ilişkin yaptığı basın toplantısında gelecek hafta G-20 zirvesi için Avustralya'ya gideceklerini açıkladı. Davutoğlu, "G-20 zirvesinde küresel ekonominin bütün alanları, 20 büyük ekonomi güç arasında istişare edilecek. 1 Aralık'ta dönem başkanlığını alacağız. Bu dönemde herkes şahit olacak ki Türkiye'deki ekonomik kapasite, ekonomik mantık ve entelektüel düzey, ekonomik anlamda küresel ekonomiyi 1 yıl yönetebilecek, değişik alanlarda ona ilham verecek katkılar yapacaktır" diye konuştu.

Davutoğlu, ekonominin dünya ekonomisiyle entegrasyonu bağlamında önümüzdeki dönemde çok kararlı bir politika takip etmeye devam edeceklerini de vurguladı.

TÜRKİYE BAŞKAN OLUYOR

Avustralya'da yapılacak liderler zirvesinin gündemini ekonomik büyümenin desteklenmesi, istihdam yaratmak, küresel ekonominin krizlere karşı dayanıklılığını artırmak, IMF reformu ile Çin - Hindistan ikilisinin IMF’deki rolünün artırılması, uluslararası kar transferinin olumsuz etkileriyle mücadele, vergiden kaçınmak için kullanılan diğer yöntemlerle mücadele oluşturuyor.

1 Aralık 2014 tarihinden itibaren G-20 dönem başkanlığı Türkiye'ye geçecek ve hem G20 Maliye Bakanları ve merkez bankası Başkanları toplantıları, hem de G20 Liderler Zirvesi Türkiye'de yapılacak.

8 ZİRVE NEREDE YAPILDI?

Eylül 2008'de Lehman Brothers’ın iflasıyla başlayan küresel finansal kriz sonrasında George W. Bush G20 ülke liderlerini Washington’a davet etti. Davetin amacı, dünya finansal krizine karşı alınması gereken önlemleri konuşmak ve koordine etmekti. Bu davet üzerine G20 ilk kez 14-15 Kasım 2008 tarihinden devlet ve hükümet başkanları düzeyinde toplandı. Washington zirvesinde liderler tekrar biraraya gelme kararı aldılar. Böylece G20 daha önceleri maliye bakanları ve merkez bankası başkanları düzeyinde yılda iki kez toplanırken, Washington toplantısında alınan kararla liderler düzeyinde de toplanmaya başladı.

2009 yılında Londra'da toplanan G20 Liderler Zirvesinde (Londra) liderler, yükselen piyasa ekonomilerinin resesyondan çıkmalarını hızlandırmak amacıyla IMF ve Dünya Bankası’na 1 trilyon dolar yardım etme kararı aldılar.

2009 yılında ABD’de yapılan üçüncü zirvede finansal reformları izlemek üzere G20 bünyesinde Finansal İstikrar Kurulu’nun kurulmasına karar verildi. Zirvede bankaların sermaye yeterlilik rasyolarının artırılması, hedge fonların regüle edilmesi, vergi cennetlerini düzenlenmesi konuşuldu ve banka CEO'larına verilen yüksek ücretler ve bonusların bankaları riskli türev işlemlere teşvik ettiği tespiti yapıldı.

2010 yılında Kanada’da yapılan dördüncü zirvede liderler kendi ülkelerinde bütçe açıklarını 2013 yılına kadar yarı yarıya indirme ve borçlarını azaltma kararı aldılar.

2010 yılında yapılan Seul Zirvesine ABD ve Çin arasındaki kur savaşları damga vurdu. ABD, ulusal para birimi olan yuanın değersiz olması nedeniyle Çin’e baskı yapıyordu. Bu zirvede ayrıca liderler IMF’deki yüzde 7’lik oy hakkının yükselen piyasa ekonomilerine devredilmesini konuştular. Güney Kore’nin dönem başkanlığı sırasında ayrıca B20 (Business 20) kuruldu ve Seul’de ilk toplantısını yaptı.

2011 yılında Fransa’da yapılan altıncı G20 Zirvesinde (Cannes) ana tema Yunanistan borç kriziydi.

2012 yılında Meksika’da yapılan yedinci G20 Zirvesinde (Los Cabos) daha çok Avrupa borç krizi konuşuldu. Bu zirvede Merkel’den krizin çözümüne daha fazla destek olması istendi. Aynı zamanda Yunanistan borç krizi için daha kapsamlı bir plan olması gerektiği konuşuldu.

2013 yılında Rusya’da yapılan sekizinci G20 Zirvesinde (St. Petersburg) küresel büyümenin artırılması için yapılması gerekenler ana temaydı. Zirvede BRICS ülkeleri kendilerine yönelik doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının artması için G20’nin insiyatif almasını istediler. Zirvede Rusya’nın desteklediği Suriye’deki kimyasal silah kullanımına yönelik alınacak tutum konuşuldu. Obama, Suriye’ye askeri müdahale için liderlerden destek istedi. Fransa, Suudi Arabistan ve Türkiye hava saldırısına destek veren ülkelerdi. Çin, petrol fiyatlarının artabileceği endişesiyle hava saldırısına muhalifti. Diğer liderlerse ekonomik yaptırım uygulanmasının yeterli olacağı görüşündeydiler.