BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,70
ALTIN 2.417,74
HABER /  GÜNCEL

Kobani son dakika haberi Kürtler gidiyor

Kobani son dakika haberlerine göre ABD bombardıman yaptı, Kürtler de kente geri dönmeye başladı işte Kobanide son durum ve son gelişmeler.

Abone ol

KOBANİ'de son dakika gelişmesi günün ilk ışıklarıyla birlikte yaşandı, ABD savaş uçakları bu sabah Rojava’nın Kobani kentinde IŞİD hedeflerini bombaladı, Kürtler de geri dönüyor işte Kobanide son durum.

IŞİD, savaş boyunca en çok doğu cephesinde kente doğru ilerlerken, güney cephesinde de alan kapatmış durumda. Örgütün en az zayıf olduğu bölge ise batı cephesi.

Doğu cephesinde Kaniya Kurda mahallesine ve sebze pazarının olduğu bölgeye giren IŞİD, şimdiye kadar YPG’nin Asayiş Merkezi ve adliye binasını ele geçirdi. Kent merkezine ağır silahlar kullanarak giren IŞİD, burada ciddi direnişle karşılaştı.

Kobani’nin tüm köylerini alan IŞİD, kentte çok zorlanınca şimdiye kadar 13 defa bombalı araçlarla intihar saldırılarında bulundu. Bombalı araçlar patlatılmadan YPG tarafından imha edildi.

Kobani’de yaklaşık 2 bin YPG’linin ve bin 500 sivilin olduğu tahmin ediliyor.

KÜRTLER KOBANİ'YE GERİ DÖNÜYOR

Öte yandan, Kobani'deki IŞİD kuşatması YPG'ye gelen peşmerge desteği ile giderek zayıflarken, sivillerin kente geri dönmesinin de hızlandığı bildirildi.

BBC'ye konuşan şehirdeki bir sivil, çatışmalarda Kürt güçlerinin üstünlük kurmaya başlamasıyla birlikte 2000'e yakın sivilin geri döndüğünü açıkladı.

kobani-kürtler-dönüyor.jpgKobani'den BBC Farsça'ya bilgi veren Roşan İso adlı sivil, "Bir süre önce kentte 1500 sivil vardı son dönemde bu rakam 2800-3000'e çıktı" dedi.

Şehirdeki son durum hakkında çarpıcı bilgiler veren Roşan İso, şöyle dedi:

“Birçok Kobanili, mülteci kamplarında yaşamaktansa kentlerine geri dönüyor. Kentte savaşçı olmayan kadınlar da var. Yaralılara bakıyor, elbiseleri yıkıyorlar. Evimden IŞİD bölgesine doğru 500 metre güvenli. Sonra bir ara bölge var. 700 metre sonra da IŞİD. Sivillerin geri dönmeye başlaması kentte morali yükseltti.”

kobani-siviller.jpg
ABD UÇAKLARI VURDU

Sabah saat 07:20-07:30 arasında, ABD savaş uçakları Kobani’nin sanayi bölgesi ile Hacı Reşad Bahçesi çevresindeki mevzilere bomba yağdırdı.

Hava hareketliliği dışında, dünkü şiddetli çatışmaların ardından, bu sabah kentte durum hayli sakin görünüyor.

Dün, kente nazır ve geçiş yollarının merkezi konumunda olan Mıştenur Tepesi Peşmerge Güçleri tarafından yoğun füze ve havan topu ateşine tutulmuştu. Söz konusu tepe, IŞİD’in elinde bulunuyor.

kobani-peşmerge.20141106113242.jpg
KOBANİ SON DURUM HARİTASI

Kobani'de Peşmerge ve ÖSO güçlerinin girişinin ardından dengeler ilk kez dün değişti. IŞİD güçleri Kobani'yi kuşattığı günden bu yana ilk kez dün saldırılara karşılık veremedi. Köylerde peşmergenin götürdüğü ağır silahlar sebebiyle tutunamayan IŞİD buraları boşaltarak tepelere çekildi.

Kobani kent merkezinde ise kırsaldakinin aksine güç dengesi çok fazla değişmiş değil. Göğüs göğüse savaşta ağır silahlar işe yaramadığı için IŞİD henüz ele geçirdiği bölgelerden sökülüp atılabilmiş değil.

kobani-haritasi.jpgKobani'de IŞİD'in ve PYD'nin elinde bulunan bölgelerin haritası

IŞİD'İN KESKİN NİŞANCISI ÖLDÜRÜLDÜ

YPG ve Peşmerge Güçleri’nin düzenlediği operasyonda, IŞİD’in kanas marka suikast silahı kullanan keskin nişancısı öldürüldü.

IŞİD'in düzenlemeye çalıştığı intihar saldırısı ise son anda önlendi.

MÜHİMMAT DEPOLARI VURULDU

Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi'nden (LCC) yapılan açıklamada, koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının İdlib'in Harm beldesinde Nusra Cephesi'nin karargah ve mühimmat depolarına hava saldırısında bulunduğu belirtildi.

Saldırıda çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada, koalisyon güçlerinin Bab Hava Sınır Kapısı yakınlarını da bombaladığı vurgulandı.

ABD önceliğindeki koalisyon güçleri, daha önce de İdlib ve Halep'te Nusra Cephesi'ni hedef alan saldırılar düzenlemişti.


OBAMA'YA SORULDU : IŞİD İLE SAVAŞ KAZANILIYOR MU?

Başkan Obama, ara seçimlerde ABD Kongresi’nde çoğunluğun Cumhuriyetçi Parti'ye geçmesinin ardından Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, IŞİD ile mücadele ve İran konularına da değindi.

Obama, "IŞİD'e karşı askeri güç kullanımına yönelik yeni bir yetki için Kongre ile temaslara başlayacağım. Dünya bizim bu çabanın arkasında birleşmiş vaziyette olduğumuzu ve ordu mensuplarımızın açık ve tam desteğimizi hak ettiğini bilmeli" diye konuştu.

Kongre'nin sağlayacağı yetkinin geçmişteki savaşlara değil şimdikine uygun hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Obama, "Şimdi farklı bir düşmana sahibiz. Strateji farklı. Irak, diğer Körfez ülkeleri ve uluslararası koalisyonla nasıl ortaklık kurduğumuz, farklı biçimde yapılanmalı. Dolayısıyla Kongre'den alınacak yetki, sadece önümüzdeki 2 ya da 3 aydaki değil, ilerleyen süreçteki stratejimizi yansıtmalı" ifadelerini kullandı.

Bir soru üzerine, "IŞİD'e karşı savaşı kazanıyoruz" demek için zamanın çok erken olduğunu kaydeden Obama, bunun uzun vadeli bir plan olduğunu yineledi.

Suriye konusunda da durumun karmaşık olduğunu ve kısa zaman içinde çözülmeyeceğini anlatan Obama, "Suriye'deki odak noktamız, tüm Suriye meselesini çözmek değil, IŞİD'in faaliyet gösterebildiği alanları izole etmek" ifadesini kullandı.