BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,82
ALTIN 2.431,32
HABER /  EKONOMİ

Yapısal Dönüşüm Paketi neden erken açıklandı?

Ekonominin yeni yok haritası olarak anılan Yapısal Dönüşüm Paketi beklenenden erken açıklandı. Nedeni ise hükümetin FED korkusu

Abone ol

Ekonomide köklü değişiklikleri içiren Yapısal Dönüşüm Paketi neden yılbaşından önce açıklandı?

EKONOMİDE ÖNCELİKLİ YAPISAL DÖNÜŞÜM PAKETİ TARİHİ KARARLAR

Daha önce hükümetten gelen açıklamalarda paketin yılbaşına doğru açıklanacağı izlenimi ortaya çıkmıştı. Ancak Başbakan Davutoğlu dün yaptığı son dakika açıklamasıyla paketin 'bugün açıklanacağını' ilan etmişti.

Hükümetin takvimindeki değişikliğin nedenlerini bugünkü köşesine taşıyan Hürrriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam, en önemli nedenin 'FED' korkusu olduğunu yazdı. 

Sağlam şunları yazdı:

"Bu açıklamanın daha sonra yapılması bekleniyordu ama öne çekildi. Önce yılbaşına doğru açılanacağı belirtilen 25 alandaki tedbirler için sonra Davutoğlu "ay ortası yapacağı bir yurt dışı seyahat öncesinde açıklayacağını" söylemişti.

SON İKİ GÜNDE KARAR DEĞİŞTİ

Ancak son iki günde yine karar değişti; 25 alandan 9'undaki tedbirlerin bugün açıklanacağı duyuruldu. 

Bence açıklamanın öne çekilmesinin asıl nedeni; iç ve dış piyasalarda büyüyen risk algısı. 

FED'in faiz artış kararı beklenirken, bu haberin bizim de içinde bulunduğumuz gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkilemesi kaçınılmaz ve tüm ülkeler şimdiden buna hazırlık yapıyor. Bazı ülkeler faiz artışıyla hazırlık yaparken hükümet, yapısal tedbir açıklayarak hazırlık yapmayı seçti.  
İhtiyacın acilleştiğinin görülmesi üzerine tedbir açıklamasının öne çekildiğini sanıyorum.