BIST 9.699
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.498,19
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Erken emeklilik 2016 iki şartla mümkün!

Erken emeklilik için hayal kuranlar hükümetten erken emeklilik yasası bekliyor. Ancak hükümet 2016 yılı için erken emeklilik düzenlemesi yapmamakta kararlı. Fakat kadınlar ve erkekler için erken emeklilik iki şartla mümkün.

Abone ol

Erken emeklilik kadınlar ve erkekler için iki şartla mümkün.

Erken emeklilik isteyen kadınlar doğum borçlanması, erken emeklilik isteyen erkekler ise askerlik borçlanmasıyla erken emekli olabilirler. 

Çalışan vatandaşların hayallerini süsleyen erken emeklilik konusunda hükümet geri adım atmadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu bu konuda açıklaması vatandaşların hayallerini suya düşürdü. Soylu erken emeklilik konusunda açıklamasında, vatandaşların bu yöndeki beklentilerini karşılayamayacaklarını belirtmişti.

Öte yandan erken emeklilik yine de hayal değil. Erkekler için askerlik borçlanması, kadınlar için ise doğum borçlanması erken yaşta emekli olmayı mümkün kılıyor.

ERKEN EMEKLİLİK ASKERLİK BORÇLANMASI NEDİR NASIL YAPILIR?

Erkekler için erken emekli olmanın yolu askerlik borçlanmasından geçiyor. Bu uygulamadan faydalanmak için kişinin askerlik görevini yerine getirmeden önce SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı'nda girişi olması gerekiyor. Bu durumda kişilerin emeklilik yaşını doldurduğu ancak prim gün sayısında eksiği olduğunda bu açığı kapatmak için askerlik borçlanmasından faydalanılabilir ve böylece erken emeklilikten yararlanabilir.

ERKEN EMEKLİLİK DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR NASIL YAPILIR?

Kadınların erken emeklilikten faydalanabilmesi için doğum borçlanması yoluna gitmesi gerekmektedir. İlk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayan kadınlar iki defaya mahsus olmak üzere, her doğum için doğum tarihinden itibaren geçen en fazla iki yıllık süreleri, bu sürede adlarına prim ödenmemiş olması kaydıyla ve çocuklarının yaşaması şartıyla borçlandırılacaktır. Kadınlar doğumundan sonra iki yıldan daha az bir süre çalışmadan geçirmişse bu süreyi borçlanabilecekler. Burada borçlanabilecek süre iki yıllık sürenin toplamı kadar olacaktır