BIST 9.722
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.425,83
HABER /  GÜNCEL

Chomsky'den Can Dündar ve Erdem Gül mesajı!

Noam Chomsky, tutukluluğunun 92'inci gününde tahliye olan gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül hakkında açıklama yaptı. Chomsky, "Dündar ve Gül'ün tutuklulukları skandaldı; onlara en iyi dileklerimi yolluyorum" dedi.

Abone ol

ABD'li aktivist, dil bilimci, filozof ve yazar Prof. Noam Chomsky, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül için mesaj gönderdi.

Chomsky, T24'e verdiği demeçte "Dündar ve Gül’ün 92 gün sonra serbest bırakıldıkları için çok sevinçli olduğunu" ifade etti. “Tutuklulukları bir skandal idi" diyen Chomsky, "Umarım salınmaları gelecek için ümit verecek bir işarettir. Onlara saygılarımı ve en iyi dileklerimi yolluyorum” ifadesini kullandı.

ANAYASA MAHKEMESİ: HAK İHLALİ

Anayasa Mahkemesi, dün Can Dündar ve Erdem Gül hakkında "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile basın ve ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine" karar verdi. Can Dündar ve Erdem Gül, 92 gündür tutuklu bulundukları Silivri Ceza İnfaz Kurumu'ndan gece yarısı tahliye edildi. Mahkeme, tahliye edilen gazeteciler için yurt dışına çıkış yasağı koydu.

NOAM CHOMSKY KİMDİR?

1928'de Pensilvanya doğumlu olan ünlü düşünürün asıl adı Avram Noam Chomsky'dir. Rus göçmeni bir ailenin içinde büyüyen Chomsky, 1945'te Pensilvanya Üniversitesi'nde felsefe ve dilbilimi üzerine eğitimine başlamıştır. 1950'li yılların hemen başında bir süre Harvard Üniversitesi'nde eğitim alan Noam Chomsky, Dilbilim Teorisinin Mantıksal Yapısı olarak bilinen doktora çalışmasıyla dikkatleri çekmiştir.

1957 yılında Sentetik Yapılar adlı kitabıyla adını duyuran Noam Chomsky, doktorasının ardından asisten profesör olarak atanmıştır. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde 1961 sonrasında Dilbilimi ve Felsefe alanından ordinaryüslüğe yükselen Chomsky, kendisi gibi bir dilbilimci olan Carol Chomsky ile evlidir.

Dünyanın en ünlü dilbilimcileri arasında gösterilen Chomsky, psikoloji bilimi için de önemli bir isimdir. 1960'lı yıllardan günümüze dünya politikaları üzerine düşüncelerini de açıkça paylaşan ve ilgi gören Noam Chomsky, Vietnam Savaşı'na karşı duruşuyla bir döneme damga vuran kişiler arasında yer aldı. Bilim ve siyasetin hemen her alanında çalışmalara katkısı bulunan Chomsky'nin aldığı birçok ödül bulunmaktadır.

Chomsky'nin aldığı ödüllerden bazıları:

1984 Amerikan psikoloji örgütüne bilimsel katkı ödülü
1988 Kyoto ödülü
1996 Berlin- Brandenburg Bilim ödülü
2004 Carl- von – Ossietzky çağdaş tarih ve Oldenburg politika ödülü
2005 Dünya çapında entelektüel ödülü
2006 Uppsala üniversitesi doktora ödülü