BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.438,38
HABER /  GÜNCEL

Ergenekonda korkunç iddia

CIA Ankara’daki üst düzey bir görevlisiyle istihbaratı uyardı. Özkök Paşa’ya fiziki bir eylem yapılacak! İşte korkutan iddiaar;

Abone ol Ergenekon’da da gündeme gelen darbe girişimlerinin yaşandığı 2004 Şubat ayında dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’e planlanan suikast girişiminin son anda engellediği öne sürüldü

İddiaya ortaya atan haftalık Aktüel dergisi, Org. Şener Eruygur’un 2003 ve 2004 yıllarında çeşitli darbe planları hazırladığını öne sürdü. Dergiye göre TSK’da ilk huzursuzluk AKP’nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002 seçimlerinde başladı. Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde Cumhuriyet Çalışma Grubu (CÇG) kuruldu. Koordinasyonundan Tuğg. Kadir Ali Esener sorumluydu. Genelkurmay’da ise grup, ikinci başkana bağlı olarak çalışıyordu. Ancak bundan Genelkurmay Başkanı Özkök’ün haberi yoktu.

“Özkök tek kaldı”
Grubun faaliyeti 2003 YAŞ toplantısından sonra hız kazandı. Derginin iddiasına göre Deniz Kuvvetleri’ne atanan Oramiral Özden Örnek ile Hava Kuvvetleri’ne gelen Org. İbrahim Fırtına, seleflerinin (Oramiral Alpkaya ve Org. Asparuk) aksine sertlik ve müdahale yanlısıydı. Her ikisi de Jandarma Genel Komutanı Org. Şener Eruygur ve Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Aytaç Yalman ile ittifak yaptı. Hem şahsi hem de ideolojik nedenlerle 4 kuvvet komutanı da Hilmi Özkök’e cephe aldı.

“4 aşamalı plan”
Önce Sarıkız darbe planı hazırlandı. Sarıkız’dan, Annan Planı’nın Kıbrıs Rumları’nca reddedilmesi üzerine vazgeçildi. Adından da dört kademeli yeni bir darbe planı daha yapıldı; “Ayışığı-1, Ayışığı-2, Yakamoz ve Eldivenli Yumruk.” Ayışığı mevcut durumu analiz ediyor, Yakamoz organizasyonun nasıl olacağını anlatıyordu. Eldivenli Yumruk ise darbenin adıydı. (Eldivenli Yumruk olduğu öne sürülen bir plan birkaç gün önce gazetelere yansıdı. Eruygur’un F.Bahçe Orduevi’ndeki ofisinde bulunduğu iddia edilen powerpoint’te da, plan aşamalı olarak gösteriliyordu.)

“Büyükanıt’ı ekarte”
Derginin iddiasına göre, müdahaleci komutanlar kendi aralarında da çeşitli sorunlar yaşıyordu. Genelkurmay Karargahı, Org. Hilmi Özkök’ten yanaydı. O dönem 1. Ordu Komutanı olan Org. Yaşar Büyükanıt darbe için olur vermiyordu. Jandarma Genel Komutanı Org. Şener Eruygur, Büyükanıt’ı ekarte ederek Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na geçecek, ardından da Genelkurmay Başkanı olacaktı. Eruygur’un yerine ise dönemin Ege Ordu Komutanı Org. Hurşit Tolon gelecekti. O da Eruygur’un yolunu izleyerek sonra Genelkurmay Başkanı olacaktı. Darbe yanlılarının çekinip mutlaka bertaraf edilmesini istediği bir başka isim ise daha sonra Jandarma Genel Komutanı olan Org. Fevzi Türkeri idi. 28 Şubat’ın en keskin isimlerinden Türkeri, Eruygur için fazla “yumuşak” tı. Darbe planlarında Büyükanıt’a zaman zaman “Abide”, zaman zaman da “Boğazlar” adı uygun görülmüştü. İkinci Ordu Komutanı Org. Fevzi Türkeri’nin lakabı ise “Dağlar”dı.

“CIA haber verdi”
3 Şubat 2004’te CIA Ankara’daki üst düzey bir görevlisiyle istihbaratı uyardı. Özkök Paşa’ya karşı “çok ciddi fiziki bir eylem” yapılacaktı. Sabri Uzun’un başkanlığını yaptığı Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı harekete geçti. Ankara Merkez Garnizon Komutanı Tümg. Fehmi Büyükbayram, Özkök Paşa’nın kullandığı yol güzergâhını değiştirdi ve alınan yoğun güvenlik önlemleriyle girişimi boşa çıkartan isim oldu.