BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,06
ALTIN 2.470,75
HABER /  GÜNCEL

Ergenekon davasında kritik gün

Ergenekonda savcıların bugün esas hakkındaki mütalaasını vermesi beklenirken bazı kesimlerin, davayı sulandırma çabalarını sürdürdüğü belirtildi.

Abone ol

Mütalaanın sunulması, davada sona yaklaşıldığı anlamı taşıyor. Savcıların talebi sonrası sanıklar, 4 yıldır süren davanın ‘oldu bitti’ye getirileceği yönünde açıklama yapmıştı. 

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, emekli orgeneraller Hasan Iğsız, Hurşit Tolon, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, CHP milletvekili Mustafa Balbay’ın da sanık olarak yargılandığı 275 sanıklı Ergenekon davasında sona yaklaşıldı. 20 Ekim 2008 tarihinde başlayan dava, 4 yıllık yargılama sonrası karar aşamasına geldi. 

BUGÜN NE OLACAK?

Davanın 27 Kasım 2012 tarihli duruşmasında savcılık makamı, esas hakkındaki mütalaayı sunmak için mahkemeden süre talep etmişti. Savcıların talebini kabul eden heyet, mütalaa için iddia makamına 13 Aralık’a (bugün) kadar zaman tanıdı. Buna göre duruşma savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuş yargılama boyunca dinlenilen tanıklar, dava dosyasına yeni giren delilleri de değerlendirip sanıklar hakkındaki taleplerini mahkeme heyetine sunacak.

'UZUN TUTUKLULUK'TAN ŞİKAYET EDENLER ŞİMDİ 'DAVA SÜRSÜN' DİYOR

Savcıların mütalaa için mahkeme heyetinden süre istemesi üzerine bugüne kadar “Dava bitirilmek istenmiyor” deyip uzun tutukluluktan şikâyet eden sanıkları harekete geçirdi. 4 yıldır devam eden yargılama sürecine rağmen davanın ‘oldu bitti’ye getirilerek sonlandırılmaya çalışıldığını iddia eden sanıklar, duruşmaların devam etmesini istediklerini kamuoyuna duyurdu. 

BAZI SANIKLAR HAFTALARCA KÜRSÜDE KONUŞTU

Kendilerine savunma için yeterince söz verilmediğini belirten sanık ve avukatlar, esas hakkında mütalaanın verilmesine karşı çıkıyor. Ancak sanık ve avukatların bu iddiası gerçeği yansıtmıyor. Ergenekon davasında sanık ve avukatların bugüne kadar savunma hakkını suistimal ettikleri kamuoyuna birçok kez yansımıştı. Davanın ilk yıllarında, mahkemenin tanıdığı geniş savunma hakkı çerçevesinde bazı sanıklar, haftalarca kürsüde konuştu. Tutuklu sanıklarından Kemal Kerinçsiz aralıksız 12 gün, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu’nun avukatı (Susurluk davasını karara bağlayan emekli hâkim) Metin Çetinbaş 12, Doğu Perinçek 4 gün savunma yaptı.

SANIK VE AVUKATLARA HER GÜN SÖZ HAKKI VERİLDİ

Ayrıca mahkemenin sanık ve avukatlara tanık beyanları ve davaya gelen deliller hakkında konuşmak için tanıdığı 15 dakikalık süreyi ‘savunma hakkımız kısıtlanıyor’ diye eleştirmeleri de gerçeği yansıtmıyor. Zira Ergenekon davasının ilk gününden bu yana sanık ve avukatlara defalarca taleplerini iletmeleri için hak tanındı.Yargılamanın başladığı 20 Ekim 2008 tarihten itibaren yaklaşık bir yıl boyunca her gün sanıklar ve avukatlara talepte bulunmaları için söz hakkı verildi. Son 4 aya kadar, savunma tarafının tanık beyanları ve dosyaya giren deliller hakkında sözlü talepte bulunuluyordu. Heyet, özel yetkili mahkemelerin kaldırılıp Terörle Mücadele Kanunu’nca yetkili mahkemelere geçilen 7 Temmuz 2012 tarihinden sonra söz konusu beyanları yazılı almaya başladı. 

159 TANIK DİNLENDİ

Sanıkların bir iddiası da davada tanıklarının dinlenmediği. Ancak bu düşünce de gerçekten uzak. Zira bugüne kadar 31’i gizli 159 tanık dinlendi. Bu tanıkların bir kısmı savcılığın gösterdiği kişilerken bazıları da sanıkların beyanlarının alınmasını talep ettiği isimlerdi. Ergenekon davasında yargılanan 275 sanık, 800’e yakın ismin davaya çağrılmasını istedi.