BIST 10.046
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.423,60
HABER /  GÜNCEL

Bakan Ergin'in tepesini attıran rapor!

Adalet Bakanı Sadullah Ergin sonunda patladı! Tutuklu gazetecilerle ilgili konuşan Ergin'in hazırlanan rapora itirazı var!

Abone ol
Tutuklu gazetecilerle ilgili tartışmalar Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i sonunda çileden çıkardı! Hazırlanan raporları eleştiren Ergin, Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi'nin raporundaki sayının, 76'dan 49'a indirildiğini söyleyerek, tutuklu bulunan bazı isimlerin adam öldürme gibi suçlardan yargılandıklarını hatırlattı. Ergin, bu tür raporlarla Türkiye'nin itibarının zedelenmeye çalışıldığını iddia etti.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TBMM Genel Kurulu'nda, Bakanlığının 2013 yılı bütçesi üzerinde konuştu.
 
Ergin, vatandaşların haklarını arama yollarına sahip olması gerektiğine işaret ederek, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının bunun ilk örneği olduğunu belirtti. Ergin, kamu denetçiliği kurumunun oluşturulmasının da hak arama yöntemi olduğunu ifade ederek, ''Kaydettiğimiz gelişmelere rağmen, bu sorunun azalarak devam ettiğini belirtmek zorundayım'' dedi.
 
RAPORA SERT ELEŞTİRİLER
 
Bakan Ergin, milletvekillerinin, tutuklu gazeteciler konusunu da gündeme getirdiğini söyledi. Bu konunun geçen yılki bütçede de dile getirildiğini ve tartışıldığını belirten Ergin, 4. yargı paketinde, basın ve ifade özgürlüğü konusunda getirilen eleştirilerin önemli bir kısmının aşılacağını müjdeledi.
 
Ergin, tutuklu gazeteci ve öğrenciler konusunda çok farklı rakamlar söylendiğini kaydetti.
 Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) geçen yıl Türkiye'de 8 tutuklu gazeteci olduğunu tespit ettiğini ifade eden Ergin, 76 kişilik Ekim ayı raporunun bu ay 49 olarak revize edildiğini söyleyerek bunun nedenini sordu. Bakanlığın elindeki bilgileri kurul ile paylaştığını anlatan Ergin, tutuklu bulunan bu 49 kişinin aralarında banka soyan, polis ve bekçi öldüren hatta gasp yapıp adam kaçıran hükümlülerinde bulunduğunu hatırlattı. Bu kişilerin gazetecilik faaliyetlerinden dolayı içenide olmadığını söyleyen Ergin, tutuklu gazeteciler için akil çözümler üretilebileceğini ancak eline silah alıp cinayet işleyen banka soyan bu kişilerin gazeteci olarak Türkiye'nin önüne getirilmemesi gerektiğini ifade etti.

TUTUKLU ÖĞRENCİLER

Bakan Ergin, tutuklu öğrencilerle ilgili çok sayıda haber yapıldığını söyledi. Bir milletvekilinin, ''cezaevlerinde 500 üniversite öğrencisinin olduğunu söylemesi'' üzerine o milletvekilinden isimleri istediklerini belirten Ergin, ''Bize 227 kişilik liste geldi. Liste üzerinde çalışma yaptık. 40 tanesi hiç cezaevine girmemiş, 52'si tahliye olmuş, 25'i ilkokul mezunu, sadece 110 kişi üniversite öğrencisi'' dedi.
 
Sadullah Ergin, ''Gazeteci, avukat, öğrenci, mühendis, dişçi... Kim olursa olsun, eğer hırsızlık yapıyorsa, adam öldürüyorsa, gasp yapıyorsa, bununla ilgili çalışmalar elbette yapılacaktır'' diye konuştu.
 
''Var olan sorunları abartarak, Türkiye'yi yurt içinde ve yurt dışında farklı gösterme çabaları doğru değil'' diyen Ergin, 3. yargı paketi sonrasında, birçok tutuklunun tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını anlattı. Ergin, içinde gazeteci, yazar ve çizerlerin de olduğu 500'e yakın kişinin bu paketten yararlanarak serbest bırakıldığını söyledi.
CPJ