BIST 10.205
DOLAR 32,21
EURO 35,10
ALTIN 2.475,17
HABER /  GÜNCEL

Habur hakimi o günü anlattı

19 Ekim 2009'da Habur Sınır Kapısı'nda Türkiye'ye gelen PKK'lıların ifadesini alan hakim, yıllar sonra ilk kez konuştu.

Abone ol

Kararlarının arkasında duran hakim "Terörün bitme ihtimali vardı ve yasalara göre serbest bırakılmalarının önünde engel yoktu" diyor.

Habur yargılamalarının üzerinden 3 yıl geçti ama tartışmalar bitecek gibi değil. PKK'nın silah bırakması ve genel af tartışmaları sürerken, Habur'da Türkiye'ye giriş yapan 34 PKK'lıyı serbest bırakan hakimlerden biri Akşam gazetesine konuştu.

İsminin açıklanmasını istemeyen hakim, ''Çadır mahkemesi kuruldu'' , "yargıçlar ayarlandı", suçlamalarına cevap verdi. Bugün bile muhalefetin dilinden düşürmediği Habur görüntüleri için hakim ne diyor? Akşam muhabiri Helin Alp'e konuşan hakim, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sözü daha fazla uzatmıyor ve hakimin açıklamalarından bazı satır başlarını aktarıyoruz:

TERÖRÜN BİTME İHTİMALİ VARDI

-
O kararı almadan önce vicdan muhasebesi yaptım. Sorgu sırasına kadar tutuklayıp tutuklamayacağımı bilmiyordum. Hatta bir an tutuklamak bile içimden geçti. Ancak, terörün bitme ihtimali vardı ve yasalara göre serbest bırakılmalarının önünde engel yoktu.

HERKES BU İŞ BİTİYOR DİYE KONUŞUYORDU

-
Terörün bitme ihtimalini göze alarak takdir hakkımı kullandım. O gün tutuklama olsaydı ne olurdu? Allah bilir. Bölgede insanın büyük kısmı olayların bitmesini istiyordu. Herkes bu iş bitiyor diye konuşuyordu.

MARDİN'E GİTTİĞİMDE HER YERDE TÜRK BAYRAĞI VARDI

-'Devlet kapıyı açtı, silahlar bırakılıyor' diye sevinç vardı. Bir hafta sonra 29 Ekim'de Mardin'e gittiğimde her yerde Türk bayrağı vardı. Halk, devlete jest yapıyordu. Devletimiz, milletimiz için en doğrusunu yaptık.

ELBİSE AKLIMIZIN UCUNA GELMEDİ

-
Huzurumuza gelen insan takım elbiseyle mi, yoksa terör kıyafetiyle mi geldi, buna bakmayız. 'Kıyafetini beğenmedik, alsana bir takım elbise' mi demeliydik?

ÇADIR KURMADIK

-Habur Gümrük Müdürlüğü'nün binasında ifade aldık. Çünkü Silopi'de duruşmalar kaymakamlıkta küçük bir odada yapılıyordu. 34 kişinin bu odaya sığması mümkün değildi. Habur Gümrük Müdürlüğü binası etrafı surlarla çevrili olduğu için güvenli ve büyük bir binaydı.

TARTIŞILMASI GEREKEN TCK 221'DİR

- Tartışılması gereken Habur değil, eyleme katılmamış , kendiliğinden teslim olmuş örgüt üyelerinin serbest bırakılmasına imkan tanıyan TCK'nın 221. maddesidir. Bugün de teslim olan PKK'lılar oluyor. Eyleme katılmamışlarsa onlar da serbest bırakılıyor. Habur'un bundan ne farkı vardı?

Yazının tamamı için tıklayın