BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,78
ALTIN 2.442,93
HABER /  GÜNCEL

Ergenekon davasında generallere müebbet

Mahkeme aralarında İlker Başbuğ'un da bulunduğu üst düzey emekli generalleri müebbet hapse çarptırdı. CHP milletvekilleri Balbay, Haberal ve Aygün de ceza alanlar arasında. Danıştay zanlısı Osman Yıldırım beraat etti.

Abone ol

5 yıldır devam eden Ergenekon davasında kararını açıklayan mahkeme heyeti aralarında eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un da bulunduğu üst düzey generallerle milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda sanığı ağır cezalara çarptırdı.

Ümraniye'deki bir gecekonduda bulunan el bombalarıyla altı yıl önce başlayan soruşturma ve sonrasında başlayan Ergenekon davasının yerel mahkeme aşaması bugün sona erdi.

Mahkeme heyetinin iki saatten uzun sürede okuduğu kararlara göre, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ müebbet hapse mahkum edildi.

Davanın öne çıkan isimlerinden emekli orgeneral Şener Eruygur ve gazeteci Tuncay Özkan ağırlaştırılmış müebbet cezası alırken, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Orgeneral Hasan Iğsız ve emekli Orgeneral Nusret Taşdeler de müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Eski İşçi Parti Genel Başkanı Doğu Perinçek de ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılan isimler arasında. Perinçek'e ayrıca 34 yıl 4 ay hapis cezası da verildi.

Danıştay saldırısının faili Alparslan Aslan iki kez ağırlaştırılmış müebbet, ayrıca 90 yıl 3 ay hapis cezası hapis cezasına çarptırıldı.

Susurluk skandalında da adı geçen emekli tuğgeneral Veli Küçük iki kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

''İrticaya karşı eylem planı'' olarak bilinen soruşturmayla bilinen emekli Albay Dursun Çiçek de ömür boyu hapis cezasına çarptırılan isimler arasında.

Yazar Yalçın Küçük ise 22 yıl 6 ay hapis cezası aldı.

CHP İzmir Milletvekili ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay, 34 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılırken, CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün 12 yıl 6 ay, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal da 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Haberal, aldığı ceza ve tutuklu bulunduğu süre dikkate alınarak tahliye edildi.

Mahkeme, eski Türk Metal İş Başkanı Mustafa Özbek'i de müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme Haberal'in yanısıra Genelkurmay eski Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu ve emekli koramiral Mehmet Otuzbiroğlu'nun tahliyesine karar verdi.

Tahliye edilen isimler arasında İsmail Hakkı Pekin, Cemal Gökçeoğlu, Erkan Ayyıldız, Fatma Cengiz, Hüseyin Yanç, Hulusi Gülbahar, İbrahim Özcan, Kenan Özay, Mehmet Perinçek, Mehmet Bülent Sarıkayha, Sedat Özüer, Selçuk Özkan, Ziya İlker Göktaş da var.

Mahkeme ayrıca Danıştay ve Cumhuriyet gazetesi saldırılarındaki rolü nedeniyle yargılanan Osman Yıldırım'ın beraatine hükmetti.

Mahkeme hapis cezalarına çarptırılan eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu, eski MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç, eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur ve akademisyen Yalçın küçük'ün de aralarında bulunduğu 15 sanık hakkında yakalama kararı çıkarttı.

21 sanığa beraat

Davada 21 sanık hakkında beraat kararı verildi. Beraat eden sanıklar arasında Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesini bombalamakla suçlanan Osman Yıldırım, Ali Yiğit, gazeteci Caner Taşpınar, Salih Kunter ve Danıştay saldırısı sanığı Süleyman Ezen de yer aldı.

Hayatını kaybeden İlhan Selçuk ve Kuddusi Okkır'ın da bulunduğu sanıklar hakkındaki davalar da düştü.

Firari sanıklar Bedrettin Dalan ile Turhan Çömez hakkındaki dava dosyaları da ayrıldı.