BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,98
ALTIN 2.450,43
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'ın bir tek sözü yetti

Haftalardır orman yangınlarıyla boğuşan Bosna Hersek'in yüreğine su serpildi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Bosna Hersek'te haftalardır süren orman yangınlarına müdahale etmek üzere gönderilen helikopter Saraybosna'ya ulaştı.

Ülkenin doğusundaki Srebrenitsa ve Bratunats, güneydoğusundaki Trebinye ve tarihi Mostar ile yakınındaki Konyits ve Yablanica kentlerinde etkili olan ve zaman zaman yerleşim yerlerini tehdit eden orman yangınlarına müdahale edilmesi konusunda uluslararası destek talep eden Bosna Hersek'e Türkiye'den yanıt geldi.

Bosna Hersek'in başkentindeki Uluslararası Saraybosna Havaalanı'na yerel saat ile 15.00 sularında inen helikopterdeki mürettebatı, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız, Bosna Hersek Güvenlik Bakan Yardımcısı Samir Agiç, Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri'nin temsilcileri ve diğer yetkililer karşıladı.

SÜRE UZATILABİLİR

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız, Bosna Hersek'teki yangınlara müdahale edecek olan helikopterin ülkede 5 gün kalması öngörüldüğü ancak ihtiyaç olduğu durumunda helikopterin bu ülkede daha uzun süre de kalabileceğini anlattı.

Büyükelçi Yıldız, ülkenin güneyinde yer alan Hersek bölgesindeki yangınların hala ciddiyetini koruduğunu hatırlatarak, durumun özellikle Konyits ve Yablanitsa yakınlarındaki ormanlık alanlarında kritik olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin orman yangınlarıyla müdahale edilmesi konusunda tecrübeli bir ülke olduğunu söyleyen Yıldız, Bosna Hersek'teki yangınların kısa sürede söndürüleceği ümit ettiğini de sözlerine ekledi.

5 KİŞİLİK EKİP

Helikopter ekibi ile Saraybosna'ya gelen Türk Hava Kurumu Yangın Söndürme Ekibi Pilotu Mehmet Ulusoy,5 kişilik ekibiyle çalıştıklarını ve Bosna Hersek'le olan dostluk ilişkilerinin bir göstergesi olarak ülke vatandaşlarına yardıma geldiklerini kaydetti.

Ulusoy, ''Bosna Hersek'teki yangınları söndürmek için buradayız ve Türk milleti adına elimizden gelen her şeyi yapacağız'' dedi.

Bosna Hersek Güvenlik Bakanı Yardımcısı Samir Agiç, Bosna Hersek halkı ve yetkilileri olarak Türkiye'ye yardımından dolayı müteşekkir olduklarını belirterek, ''Sınırlı kaynaklarımızdan dolayı Bosna Hersek'teki durum değişmiyor, sadece daha kötüye gidiyor. Sırbistan'daki Tara Dağı'nda başlayan yangın Bosna Hersek'e kadar büyüdü. Bölgeye bakıldığında şu an en kötü vaziyet ülkenin güneyindeki Hersek bölgesinde fakat ülke genelindeki diğer yangınlar arasında da yangın büyüklüğü açısından pek bir fark yok'' diye konuştu.

Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri helikopterlerinin bugün Konyits ve Mostar'ın doğu kısmında faaliyet gösterdiklerini bildiren Agiç, Türkiye'den gelen helikopterinin de Mostar'daki yangınları söndürmek için kullanılacağını ifade etti.

KAPASİTE YETMEDİ

Bu arada, Bosna-Hersek'te yaz mevsiminin kurak geçmesi, beklenen yağışların gerçekleşmemesi, orman zengini olan ülkeyi yangın afetiyle baş başa bıraktı, ülkenin birçok bölgesinde farklı noktalarda yaklaşık 2 hafta önce başlayan yangınlar yerel kaynakların kısıtlı olması ve ülkedeki karışık siyası yapı nedeniyle bir türlü söndürülemiyor.

Bosna-Hersek'in uluslararası toplumdan yardım çağrısı üzerine bugüne kadar sadece Rusya'dan gönderilen helikopterle müdahale edildi.

Bosna Hersek Savunma Bakanı Muhamed İbrahimoviç de önceki gün ülkedeki orman yangınların söndürülmesi için Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri ve ülkedeki kurumların kapasitelerin yetersiz olduğunu belirtmişti.