BIST 10.267
DOLAR 32,29
EURO 34,81
ALTIN 2.412,68
HABER /  GÜNCEL

Etiyopya lideri toprağa verildi

Etiyopya'nın başbakanıyken uzun süre tedavi gördüğü Brükles'de geçen ay ölen Meles Zenavi'nin naaşı toprağa verildi. Törene Afrika'dan 20 devlet başkanı katıldı.

Abone ol

Etiyopya başbakanıyken tedavi gördüğü Brüksel'de ölen Meles Zenavi için başkent Addis Ababa'da büyük bir tören düzenlendi.

Meles Zenavi, 1970 ve 80'li yıllarda askeri komünist rejime karşı savaşan Tigrah hareketinin içinden yükseldikten sonra 1991'de kurulan geçici yönetimin başına geçmiş, dört yıl sonra da başbakan olmuştu.

Başkent Addis Ababa'da düzenlenen törene, aralarında Afrika'dan 20 devlet başkanının da bulunduğu binlerce kişi katıldı.

Başbakanken hayatını kaybeden Meles Zenavi'nin naaşı, törenler ardından başkentteki katedralde toprağa verildi.

Meles Zenavi, uzun süre tedavi gördüğü hastalığa yenilerek, geçen ay Brüksel'deki hastanede 57 yaşında ölmüştü.

Gözlemciler, Meles Zenavi'nin 1991 sonrasında ülkesine kalkınma ve ilerlemeyi getiren ama aynı zamanda 2000'li yıllarda baskıcı bir tarz izlediği yönünde eleştirilere hedef olan bir isim olarak öne çıktığını belirtiyor.

Meles Zenavi'nin ölümü ardından 2015'te yapılacak seçimlere kadar başbakanlık görevini Mengistu Haylemeryem üstlenecek.

El Kaide, Sudan, Afrika Birliği...

Meles Zenavi, Etiyopya ordusunu Somali'de bulunan El Kaide bağlantılı gruplara saldırılara yöneltmiş; Sudan'ın referandumla bölünmesi sırasında arabuluculuk yapmış; merkezi Addis Ababa olan Afrika Birliği'nde öncü rol almıştı.

Meles Zenavi, 1995 yılında başbakanlığı üstlendiğinde Halkın Devrimci Demokratik Cephesi'nin başında bulunuyordu.

57 yaşındaki liderin cenaze törenine çok sayıda yabancı devlet temsilcisi katıldı; bunlar arasında Afrika ülkelerinden 20 devlet başkanı da bulunuyor.

Afrika Birliği'nin başkanlığını yürüten Benin Devlet Başkanı Boni Yayi, "Enerjisi, ileri görüşlülüğü ve hür ve müreffeh bir Afrika için mücadelesiyle, artık aramızda olmayan Meles Zenavi, Afrika'nın son 10 içinde sırtını dayadığı bir güç oldu" dedi.