BIST 10.629
DOLAR 32,18
EURO 35,00
ALTIN 2.425,68
HABER /  GÜNCEL

'Şam'daki cezaevinde bir Türk'

Gazeteci Robert Fisk, silahlı muhalefetin üyesi olduğu suçlamasıyla cezaevinde tutulanlarla görüştüğünü yazıyor.

Abone ol

Independent on Sunday gazetesindeki bir habere göre, en az bir Türk, Suriye'de silahlı isyana katıldığı için cezaevinde bulunuyor.

Gazetenin ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Suriye hükümetinin kendisine yüksek güvenlikli bir cezaveninin kapılarını açtığını ve orada, aralarında bir Türkün de bulunduğu tutuklularla görüştüğünü yazıyor.

Fisk, Suriyeli yetkililerin böyle bir cezaevine gazetecileri almadığını yazıyor.

Adının Cuma Öztürk ve Gaziantep doğumlu olduğu söylenen kişinin açıklamalar yaptığı ve Afganistan-Pakistan sınırında aylarca eğitim gördükten sonra Suriye'ye giriş yaptığını söylediği aktarılıyor.

Fisk, cezaevindeki görüşmeyle ilgili yazısında şunları da belirtiyor:

"Cuma Öztürk Peştun ya da Arapça konuşamıyor; hamile olan karısı Mayuda'yı ve üç yaşındaki kızını geride bırakıp Şam'a gitmiş; Cihad konusunda belli belirsiz şeyler söylüyor ama eleman geçişine de olanak verecek şekilde sınır--aşan bir "kaçakçılık" hattı oluşturmasının istendiğini söylüyor. Kayınvalidesinin Halep'teki cenaze törenine katıldığı sırada tutuklandı. 'Başıma gelenler nedeniyle üzgünüm' diyor, hüzünlü bir şekilde; ve 'şimdi' iyi bir muamele gördüğünü anlatıyor. Cezaevinde olduğunu Türk yetkililere bildirmemizi istiyor."

Fisk, Suriyeli cezaevi yöneticilerinin görüşme sırasında koğuşu odayı terk etmeyi kabul etmelerinin kendisini şaşırttığını; tutuklularla görüşme kayıtlarını inceleme taleplerini reddettiğini yazıyor.

Suriye’de aylardır devam eden kanlı çatışmalara muhaliflerin yanında katıldığı söylenen , öldürülmesi ardından geçen ay toprağa verilmişti.