BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan 'tepelerine binin' uyarısı

Kızgizistan'a giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Kırgızistan İş Forumu'nda konuştu.

Abone ol

Bir dizi temaslarda bulunmak için Kızgızistan'a giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Kırgizistan arasında vizelerin kaldırılacağı müjdesini verdi.

Kızgizistan yönetimine rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele konusunda bir dizi uyarıda bulunan Erdoğan,"Benim mafyam iyidir demeyeceğiz, hırsızım iyidir demeyeceksin. Tepelerine bineceksin" dedi.

Dün bir dizi temasta bulunmak için Kızgizistan'a giden Başbakan Erdoğan, Türkiye-Kırgızistan İş Forumu'nda konuştu.

VİZE KALKIYOR

Konuşmasında Türkiye ile Kırgızistan arasında vizelerin kalkacağını da açıklayan Erdoğan,"İki ülke arasında şimdilik vizelerin 90 günlük kaldırılması için anlaşmayı bugün imzaladık. Tamamen kaldırılması için de yıl sonuna kadar imzaları atacağız. Bütün bunların yanı sıra 6 farklı sözleşmeyi de az önce imzaladık" dedi.

Erdoğan'a Devlet Nişanı!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva tarafından Danaker Devlet Nişanı takdim edildi.

Erdoğan, ''Bu üstün nişanın, bana büyük mesuliyetler yüklediğinin idrakindeyim. Bu mesuliyeti, dayanışmamızı, paylaşmamızı, işbirliğimizi ve kardeşliğimizi yücelterek en iyi şekilde yerine getirmenin gayreti içinde olacağım" dedi.

YOLSUZLUKLARLA MÜCADELE                    

Erdoğan'ın Kırgız işadamlarına yaptığı konuşmanın öne çıkan bölümleri ise şöyle:

"
Küresel sermayenin gelmesi için rüşvet ve yolsuzluklara arşı mücadele vermek ve ağır tedbirler almak lazım. Çünkü bu sermayelerin vereceği rüşvet karlarındandır. Böyle olursa gelmez. Bu ortamı sağlarsak Batılı da Doğulu da işadamları gelecektir. Kırgızistan da bu tür ortama müsait. Biz Avrupa'da büyümede birinci dünyada üçüncü olduk. Kırgızistan neden olmasın?Bu başarabilmek için istemek lazım. Benim mafyam iyidir demeyeceğiz, hırsızım iyidir demeyeceksin. Tepelerine bineceksin."

RUSYA-TÜRKİYE-KIRGIZİSTAN ÜÇLÜSÜ

"Biz Türkiye Rusya ve Kırgızistan olarak üçlü adımlar atabiliriz. Bunu aramızda konuştuk. Kırgızistan'ın gelişmesi için bile bu yapılabilir. Semayenin ülkemize girmesi yatırım ortamını iyileştirmek için onları kucaklamak gerekiyor. Bu yüzden yabancı sermaye deyimini değiştirdik. Küresel kriz öncesinde uluslararası yatırımlar rekor kırarken, dünyadaki durum ise tam tersi yöndeydi. Ülkenin istihdamı için uluslarası yatırımlar çok önemli. İstihdamı da destekleyeceklerdir. Uluslarası yatırımlara karşı olan az da olsa bazı kesimler var. Yargının dahi uluslarası yatırımlara çekinceli olduğu durumlara da şahit olduk. Sermayenin dini kavmi ülkesi yoktur."

DİRENÇLERİ KIRDIK

"Ülkedeki uluslarası yatırımlara karşı olan dirençleri kırdık. Kardeş ülkemiz Kırgızistan'a da tavsiyemiz budur. Türk sermayesini yabancı yatırımcı olarak görmemek gerekir. Biz yabancı değiliz aynı atanın torunlarıyız. Kırgızistan'da yatırımlara gerekli hukuki desteklerin verilmesi, yatırım ortamının kolaylaştırılması başarıyı getirecektir.

Geçmişte üzerinde çalıştığımız projeleri yürürlüğe koymak için işbirliği yapmalıyız. Kırgızistan'ın kalkınmasına fayda sağlayacak olan sektörlerde siz Kırgız dostlarımıza yardımcı olmaya hazırırz. Türk işadamaları buraya gelirken gönül rahatlığı içinde geliyorlar. Sadece kar amacıyla yatırım için değil. Kırgız kardeşleriyle kucaklaşmak için geliyorlar. Bunun ön zihni hazırlıklarını yaparak geliyorlar. Zaman zaman yaşanan tatsızlıkları aşacağız. Geçmişi değil geleceğe bakacağız..."

ATAMBAYEV UYUYAMADI

Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev, bugüne kadar önemli karar ve dokümanlara imza attıklarını mutluluktan uyuyamadıklarını vurgularken, "Çok sevindim. Kardeşimiz, ağabeyimiz geldi. Zor zamanlarda da, iyi zamanlarda da her zaman konuşuyoruz, Sayın Tayyip Ağabey ve Sayın Başbakanımız her zaman arkamızda" dedi.

Atambayev konuşmasında, Türkiye'nin 10 milyon dolar tutarında hibe desteği verdiğini, Mart ayındaki toplantıda da yeni bir hibe daha istediklerini söyledi. Görüşmede, yatırım konusunun da değerlendirildiğini belirten Atambayev, Türkiye-Kırgızistan arasında ikili gerçekleşen diyaloğun üç boyutlu hale getirilmesi konusunun ele alındığını bildirdi.