BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,13
ALTIN 2.307,30
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Economist'e sert tepki

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "AK Parti’ye oy vermemeli" başlığıyla bir yazı yayınlayan İngiliz The Economist Dergisi’ne tepki gösterdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “AK Parti’ye, Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermeyin” çağrısı yapan İngiliz The Economist Dergisi’ne "Size ne? Siz kendi ülkenizdeki seçimlerle ilgilenin." diye tepki gösterdi.

Üsküdar'daki konutundan sabah saatlerinde ayrılan Erdoğan, Rumeli Hisarı'nda yeniden yapılan Boğazkesen Fetih Mescidi'ni ziyaret etti. Öğle namazını burada kılan Erdoğan, ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 

RUMELİHİSAR İÇİNDE RESTORASYON

Erdoğan, Rumeli Hisarı'nın içindeki mescidin, İstanbul'un fethinden önce, çok kısa bir süre içinde inşa edildiğini ancak depremde yıkıldığını aktardı. Mescidin daha sonra yeniden yapıldığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"1957'de burası yıkılarak karşısında bir amfi tiyatro yapılmış ve o günden bugüne de maalesef amfi tiyatro olarak, mescidin yeri de sahne olarak kullanılmış. Halbuki bu çevrede surun içinde 50 civarında aslında konut da var. Bir mahalle burası ve bu mahallenin içinde belediye başkanlığım döneminden hatırladığım kadarıyla 12 tane Büyükşehir Belediyesi'ne ait yer var. Diğerleri de sahipleri itibarıyla tespit edilmiş. Şu anda rolevelerini tespit ederek, onların da proje çalışmaları yapılarak, o konutlar da yeniden inşa edilip, yani bu Rumeli Hisarı içerisindeki yerin aslına uygun şekilde yapımı ve o şekilde turizme açılması tabii çok daha anlamlı, çok daha farklı olacaktır. Şu anda mescit, hayırseverlerimiz tarafından aslına uygun olarak ihya edildi, inşa edildi ve bugün burada şöyle bir sembolik olarak, bizler de namazımızı kıldık. İnşallah bundan sonraki sürece yönelik olarak da artık daima açık olacak. İnşallah bir daha bundan önce yaşadıklarını bu mescidimiz yaşamaz ve çevresi de yine aslına uygun olarak süratle inşa edilecek. Bunların da çalışmaları yürütülüyor. Bir diğer taraf da bundan sonra buranın turizm yönünde, -Valimizle de bunu konuştuk, Kültür İl Müdürümüzle de konuştuk- buraların doğrusu ücretli olarak ziyaret edilmesini doğru bulmuyoruz. Bu konuyu da arkadaşlarımızla görüşmek suretiyle buraların ücretsiz olarak ziyaret edilmesi imkanını da getirmemiz gerekiyor. Türbeleri de yaptığımız gibi."

erdoğan rumelihisarı

ÇIKAN NETİCEYE HEP HEP BİRLİKTE SAYGI GÖSTERECEĞİZ

Bir gazetecinin, "Türkiye yeniden bir seçime gidiyor. Bir yandan seçim güvenliği tartışılıyor. Son değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?" şeklindeki sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Benim konuyla ilgili olarak söyleyeceğim tek şey şudur: Her şeyden önce tüm vatandaşlarıma benim hitabım, birliğimizi, beraberliğimizi bozmadan, milli iradenin tecellisi noktasında, herkes şüphesiz ki iradesini bu istikamette kullanmalı. Bu akşama kadar tüm liderler, siyasetçiler, Türkiye genelinde tüm düşüncelerini, siyasi partilerine yönelik teveccühü artırmak için her şeyi söylediler, söylüyorlar ve burada vatandaşlarımız kime, nasıl oy kullanacaklarının tercihini de son ana kadar yapacaklardır. Tercihini yaptıktan sonra çıkacak neticeye milletçe hep beraber saygı duyacağız. Çünkü ülkemizin, şunu unutmayalım, birliğini, beraberliğini bozmaya gayret eden odaklar var. İçeride var, dışarıda var."

ECONOMİST'E TEPKİ: SİYASİ ETİKLE UYUŞUR BİR YANI YOKTUR

Seçimlere ilişkin yabancı basın kuruluşlarında yer alan bazı yorumlara da değinen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Özellikle son dönemde dışarıdaki bazı uluslararası medya kuruluşlarının, üst akıldan aldıkları talimatla gerek şahsıma yönelik gerek Türkiye'deki bazı siyasi partilere yönelik yaptıkları açıklamaları herhalde duyuyorsunuz, okuyorsunuz. Bunlar çok manidardır. Size ne? Siz kendi ülkenizdeki seçimlerle ilgilenin. Türkiye'deki seçimlerle ilgili benim ismimi zikrederek, parti ismi kullanarak, 'Sakın oraya oy vermeyin' gibi bir yaklaşım göstermek, bunlar çok çirkin ve bunun siyasi ahlakla, siyasi etikle uyuşur bir yanı yoktur. Biz ülkemizde, milletimizle beraber birliğimizi, beraberliğimizi koruyacak şekilde ve terör örgütlerine bu ülkede fırsat vermeyecek şekilde, teröre sırt dayayanlara fırsat vermeyecek şekilde inşallah yarın, bu noktada anlamlı bir oylamaya gidilir. Dün akşam da söyledim, yani bu seçim istikrarın ve güvenin devamına yönelik bir seçimdir. İstiyorum ki bu ülkede istikrar kazansın, güven kazansın, birlik, beraberlik, kardeşlik kazansın, kısacası Türkiyemiz kazansın."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ziyaretinde, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ile öteki ilgililer eşlik etti. Erdoğan, buradan ayrılırken bir kafe sahibi kendisini iş yerine davet etti. Burada çay içen Erdoğan, vatandaşlarla da sohbet etti. 

"BİZ BOŞUNA UĞRAŞIYORUZ"

Erdoğan'ın kafe girişinde bir vatandaşla sohbeti kameralara da yansıdı. "Kaç çocuğun var?" diye sorduğu vatandaştan, "2 çocuğum var" yanıtını alan Erdoğan, "Biz boşuna uğraşıyoruz" şeklinde espri yaptı.