BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,67
ALTIN 2.410,41
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan ABD'ye dev çıkarma!

Başbakan, bu hafta ABD'ye çıkarma yapacak, 'stratejik ortaklığımız ekonomiye de yansısın' diyecek ve 20 işadamını yanında götürecek. İşte o isimler;

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 15 Mayıs'ta 100'e yakın iş adamından oluşan kalabalık bir heyetle Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) başkenti Washington'da olacak.

Akşam gazetesinden Esin Gedik'in haberine göre, ABD Başkanı Barack Obama'yla bir araya gelecek olan Başbakan Erdoğan'ın elindeki dosya oldukça kabarık. Her ne kadar en önemli konu Suriye ve Ortadoğu'da yaşanan gerginlik olsa da ekonomi de önemli bir yer kaplıyor. Zira ABD, Avrupa Birliği ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalamak için görüşmelere başlamak üzere.

Erdoğan, AB ile STA için masaya oturan Obama’dan benzer anlaşmayı Türkiye ile de yapmasını isteyecek.

100'E YAKIN İŞ ADAMI ABD'Lİ MESLEKTAŞLARIYLA GÖRÜŞECEK

Erdoğan'ın heyetinde Türkiye'nin önde gelen holdinglerinden çok önemli isimler katılıyor. Program hakkında ayrıntılı bilgi verilmemesine karşın 100'e yakın iş adamının Washington'da olacağı belirtiliyor. İş adamları heyeti 'CEO toplantısı'na katılarak ABD'li meslektaşlarıyla görüşecek.

Başbakan'la birlikte ABD'ye gidecek 'patronlar heyeti' muhataplarına 'Böyle bir anlaşma Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerine zarar verir' diyecek. Washington çıkarmasını AKŞAM'a yorumlayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi "ABD ile Türkiye'nin siyasi ilişkileri çok iyi. Fakat bunun ticarete yansımadığını görüyoruz. ABD'nin Türkiye'ye ihracatı hızla artıyor. Ancak bizim onlara ihracatımız aynı oranda artmıyor. 2 trilyon dolarlık ithalat yapan bir ülkeden aldığımız pay binde 3. Bunu en az binde 8'e çıkarmalıyız" diyor.

STA'LAR 'DENGEYİ' BOZUYOR

Avrupa Birliği'nin (AB) üçüncü ülkelerle imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşmaları, Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. Çünkü Türkiye, AB ile 1996'da imzaladığı Gümrük Birliği anlaşması nedeniyle gümrük indirimlerini zorunlu olarak uygulamak zorunda. Bu durumda Türkiye, STA imzalanan ülkeden gelen mallara gümrük uygulamazken bu ülkeye mal ve hizmet satışında gümrük ödemek mecburiyetinde kalıyor. Haliyle de dış ticaret dengesi Türkiye aleyhine bozuluyor. Örneğin Avrupa Birliği'nin ABD ile imzalayacağıbir STA sonrasında Türkiye, ABD ürünlerinden gümrük alamayacak ancak bu ülkeye ihracatında gümrük ödemek zorunda kalacak.

DC'DEKİ İLK TÜRK ÜNİVERSİTESİ

ABD'nin ilk Türk üniversitesi başkent Washington DC'de açılıyor. Kuruluşunun 15. yılını kutlayan Bahçeşehir Üniversitesi'nin 17 Mayıs'ta hizmete açacağı kampus, Beyaz Saray'a komşu. 9 yıl önce Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları'nın 'Harriet Fullbright' ismiyle Washington'da kurduğu dil okulu, artık üniversite olarak öğrencilere kapılarını açacak.

AVRUPA'DAN DAHA ÖNCE İMZALAMALIYIZ

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: "ABD'nin AB'yle STA imzalaması bizim aleyhimize... Buradaki önceliğimiz bizim de ABD ile eşzamanlı hatta daha öncesinde bir anlaşma imzalamamız. Hazır giyim, deri, kuyumculuk, demir-çelik gibi sektörlere etkisi var. ABD temaslarında bu konular gündeme gelecek. Biz de hem iş dünyası hem de iş dünyasının örgütleri olarak konunun önemini vurgulayacağız. Bir CEO toplantısı yapılacak orada STA'yı tartışacağız. THY de, uçuşlarını artırıyor. yakında Atlanta, Boston ve San Francisco uçuşları başlayacak. Eyaletler bazında da neler yapabiliriz bunları araştıracağız."

KİMLER KATILIYOR

- KOÇ Holding-Mustafa Koç
- ECZACIBAŞI Holding-Bülent Eczacıbaşı
- DOĞUŞ Holding-Ferit Şahenk
- SABANCI Holding-Haluk Dinçer
- LİMAK Holding-Nihat Özdemir
- GENPA-Zeynel Abidin Erdem
- BAHÇEŞEHİR Üniversitesi Enver Yücel
- RAMSEY-Hüseyin Doğan
- MNG Holding-Mehmet Nazif Günal
- Lc Waikiki-Vahap Küçük
- PEGASUS Havayolları-Ali Sabancı
- TÜSİAD-Muharrem Yılmaz
- TOBB-Rifat Hisarcıklıoğlu
- TİM-Mehmet Büyükekşi
- MÜSİAD-Nail Olpak
- TUSKON-Rızanur Meral
- ASKON-Mustafa Koca
- TÜMSİAD-Hasan Sert
- CÜNEYD Zapsu
- UĞUR Terzioğlu