BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,76
ALTIN 2.397,91
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan 1 milyar dolarlık yeni hedef

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belarus ile önümüzdeki yıl ticaret hacminde 1 milyar dolarlık bir hedef koyduklarını ve iki ülke arasında bu rakamın rahatlıkla yakalanabileceğini söyledi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belarus ile önümüzdeki dönemde 1 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Son üç yılda bu ülke ile olan ticaret hacminde gerileme olduğuna dikkat çeken Erdoğan, iki ülkenin nüfusunun 90 milyonu bulduğunu ve bu rakamların rahatlıkla yakalanabileceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belarus'taki dünkü temasları kapsamında Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko ile Bağımsızlık Sarayı'nda heyetler arası görüşe gerçekleştirdi. Görüşme sonrası iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. 

HEDEF 1 MİLYAR DOLAR

Erdoğan, ekonomik ve ticari sorunları değerlendirme fırsatı bulduklarını, zira 2013, 2014 ve 2015'te bir gerilemenin söz konusu olduğunu vurgulayarak, 520 milyon dolardan 400 milyon dolara kadar bir inişin yaşandığını aktardı.

Şu anda mutabık kalınan bir rakam olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hedefimiz 1 milyar dolara ulaşmak. Ve Belarus'la Türkiye, ki ikimizin nüfusu yaklaşık 90 milyonu buluyor, bu nüfusla 1 milyar dolarlık ticaret hacmine rahatlıkla ulaşma imkanımız mevcut. Bunu yakalayabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017 yılının ilk yarısında Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nın da gerçekleştirileceğini bildirdi.

MİNSK CAMİİ

Erdoğan, Türkiye-Belarus arasında ilişkilerin kültürel boyunun da çok önemli olduğunu vurguladı.Bugün iki ülke vatandaşları arasındaki dostluğun sembollerinden biri olan ve süreci taçlandıran Belarus Minsk Camisi'nin açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Recep Tayyip Erdoğan, "Tarihi itibarıyla, bugüne gelişi itibarıyla, yaklaşık bir asırlık mazisi itibarıyla bu caminin anlamı, manası çok çok önemli." ifadesini kullandı. Erdoğan, Lukaşenko'ya caminin inşası sürecine verdiği destek için teşekkür ederek, şöyle devam etti: "Avrupa'da İslam karşıtlığının, farklı din ve kültürlere karşı ayrımcılığın, ibadethanelere yönelik saldırıların tırmandığı bir dönemde Minsk Camisi'nin anlamı çok büyük. Lukaşenko hoşgörüsünün, farklı kimlikleri kucaklayan tutumunun tüm dünyaya örnek olmasını ümit ediyoruz. Bize her fırsatta demokrasi, hoşgörü, insan hakları dersi vermeye kalkan, ancak attıkları adımlarla Müslümanların haklarını kısıtlayanların bundan gerekli dersleri çıkarmalarını da ayrıca diliyorum."

İLK ARAYANLARDAN BİRİ BELARUS'TU

Türkiye'nin 15 Temmuz gecesi FETÖ'nün darbe girişimine maruz kaldığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "O gece Türk milleti tarihe geçecek bir mücadeleyle ülkesine, demokrasisine ve meşru yönetimine sahip çıktı." diye konuştu. Darbe girişimi sonrasında ilk arayanlardan birisinin de Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko olduğunun altını çizen Erdoğan, Belarus'un sadece iyi günde değil, kötü günde de Türkiye'nin yanında olduğunu hissetmenin çok değerli olduğunu ifade ederek, Belarus halkına teşekkürlerini iletti.

BÜYÜKELÇİLİK BİNASI

Minsk'te Türkiye'ye yakışan bir Büyükelçilik binasının inşa edilmesi gerektiğini de vurgulayan Erdoğan, Lukaşenko'ya Büyükelçilik binası yapılması için 10 dönümlük arazinin tahsis edilmesi konusunda ricada bulunduğunu söyledi.

Recep Tayyip Erdoğan, Alexander Lukaşenko'ya iki ülke arasındaki iş birliğinin gelişmesi için ortaya koyduğu irade dolayısıyla teşekkür ederek, imzalanan anlaşmaların hayırlı olmasını diledi.