BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan ve bakanlar asla dinlenemeyecek

Başbakan ve Bakanlar Kurulu TÜBİTAK'ın ürettiği kriptolu telefonlarla konuşacak

Abone ol

TÜBİTAK’ın dinlemelere karşı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar Kurulu üyeleri için ürettiği kriptolu telefonlar kullanıma girdi.

Bugün Gazetesi'nden Hasan Bozkurt'un haberine göre; Başbakan Erdoğan ve 25 bakana dağıtılan kriptolu telefonlara SIM kart takıldı. Her bakana ayrı numara verilerek hazırlanan liste Kabine üyelerine dağıtıldı.

Konuşmanın yanı sıra Başbakan Erdoğan ve Bakanlar bu telefonla kriptolu mesajlaşacak. Mesajlar sadece kriptolu telefonlar arasında normal yazı karakteriyle gidecek. Ancak depolanan yerde anlamsız karakterle çıkacak. Bu nedenle başkaları tarafından okunması ve kaydedilmesi mümkün olmayacak.

DAĞITIM YAPILDI

Başbakan Erdoğan’ın evi ve çalışma ofisinde dinleme amaçlı ‘böcek’ bulunmasının ardından alınan tedbirlere bir yenisi eklendi. TÜBİTAK’ın geliştirdiği MİLCEPK2 ismiyle kriptolu cep telefonu Başbakan Erdoğan, Başbakan yardımcıları ve bakanlara teslim edildi.

Başbakan ve 25 bakanın birbirleriyle haberleşmesinde kullanılacak kriptolu telefonlar hem makam odalarında hem de araçlar da taşınacak. Bakanlar telefonu Başbakan Erdoğan’ın arama ihtimaline karşı eve de götürecek.

Telefon, cep telefonu konuşmasına geçmeden önce ‘Güvenli konuşmaya geçmek üzeresiniz’ deyip 10-15 saniye sonra çalmaya başlıyor.

Tam bu sırada kripto devreye giriyor ve üçüncü kişilerin anlayamayacağı bir formata dönüşüyor. Ses şifrelenerek aktarıldığı için dinleme ve kaydetme imkansız hale geliyor.