BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,73
ALTIN 2.433,65
HABER /  GÜNCEL

Canlı bombayla ilgili tüm detaylar!

Ankara'da ABD Büyükelçiliği'ne yapılan saldırının detayları netleşti. İşte tüm ayrıntılar...

Abone ol

ABD Ankara Büyükelçiliği’ne, DHKP/C üyesi Ecevit Şanlı tarafından yapılan intihar saldırısının ayrıntıları netleşti. Bomba imha uzmanları olayda 6 kilo TNT türü patlayıcı kullanıldığını belirledi. Ayrıca saldırganın üzerinde bir de el bombası bulunduğu, ancak el bombasının TNT’nin patlaması sonucu infilak ettiği belirlendi.

ABD Ankara Büyükelçiliği’ne önceki gün düzenlenen saldırıya ilişkin detaylar ortaya çıkmaya başladı. Ankara Valiliği, İçişleri Bakanlığı ve emniyet kaynaklarının verdiği bilgilere göre eylemin DHKP/C üyesi Ecevit Şanlı tarafından gerçekleştirildiği netleşti.

Şanlı’nın emniyet tarafından “anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs ve hükümlülerle tutuklular ayaklanması” suçlarından arandığı tespit edildi. Şanlı’nın cezaevinde yaptığı ölüm orucu eylemi nedeniyle yakalandığı Wernicke Korsakoff hastalığı sonrasında Adli Tıp Kurumu’nun raporu doğrultusunda cezasının infazının ertelendiği ve 2001 yılında tahliye edildiği öğrenildi. Şanlı’nın hastalığının büyük ölçüde tedavi edildiği de ileri sürüldü.

ÖYLE BİR HASTALIĞI VARMIŞ Kİ...

ABD elçiliğinde kendini patlatan Ecevit Şanlı'nın Wedricke Korsakoff hastası olduğu ortaya çıktı. Peki Ecevit oraya nasıl gitti?

(DEVAMINI OKU)

KAÇAK YOLLARLA TÜRKİYE'YE GELDİ

Emniyet kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Şanlı’nın, Almanya’dan başlayarak, kaçak yollarla Yunan adaları üzerinden Türkiye ’ye giriş yaptığı tespit edildi. Kısa bir süre önce tutuklanan D.K. tarafından kendisine İrfan A. adına düzenlenmiş bir kimlik verildi. Eylem için İstanbul’dan sahte kimlikle ile Ankara’ya gelen Şanlı’nın herhangi bir otel kaydı bulunmadığı ifade edildi. Sürdürülen soruşturma kapsamında İrfan A. ile bu kimlik fotokopisini örgüte ulaştırdığı öne sürülen 2 kişi ifadelerine başvurulmak üzere gözaltına alındı.

KARGOCU GİBİ DAVRANDI

Şanlı, büyükelçiliğin olduğu bölgeye ‘kargocu’ gibi geldi. Postaların da kabul edildiği 2. girişe yöneldi ve cama vurup elindeki zarfı göstererek kapının açılmasını istedi. Kapı açılınca x-ray cihazının bulunduğu çelik bölüme girdi ve görevlilerin müdahalesine fırsat vermeden üzerindeki düzeneği patlattı. Olay yerindeki MOBESE ve güvenlik kameraları görüntülerinde zanlının eylemi tek başına gerçekleştirdiği görülüyor.

6 KİLO TNT TÜRÜ PATLAYICI

Bomba uzmanlarının yaptığı inceleme sonucunda yaklaşık 6 kilo, TNT türü patlayıcının elektronik düzenekli butona basmak suretiyle patlatıldığı belirlendi. Olay yerinde el bombası parçaları da bulunurken, eylemcinin yanında getirdiği el bombasının piminin çekilmediği, el bombasının da TNT’nin patlamasıyla infilak ettiği belirlendi. Olay yerinde ayrıca 7.65 çapında bir de tabanca bulundu. Patlamayla birlikte parçalanan Şanlı’nın yüzündeki ben ve izlerden kimliğine ulaşıldı. Şanlı, ailesi tarafından da fotoğraflarından teşhis edildi. Ancak saldırganın kimliği DNA incelemesinde sonra kesinleşti.

CANLI BOMBANIN CENAZESİ AĞABEYİNE VERİLDİ

Eylemcinin cenazesi için Ankara’ya gelen ağabeyi Ali Şanlı, sabah saatlerinde emniyet görevlileri eşliğinde Adil Tıp Kurumu’na götürülerek DNA örneği karşılaştırılması yapıldı. Emniyet görevlilerinin eşliğinde yapılan işlemlerin ardından, öğlen saatlerinde Ecevit Şanlı’nın cenazesi ağabeyine teslim edildi. Ali Şanlı, kardeşine ait cenazeyi, toprağa verileceği Ordu’ya götürdü. Patlamada hayatını kaybeden güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu’nun cenazesi de Adli Tıp Kurumu’ndaki otopsi işleminin ardından ailesine verildi. Akarsu’nun cenazesi Kızılcahamam’da toprağa verildi.

DHKP/C ÜSTLENDİ

Bu arada DHKP/C örgütü de bir açıklama yaparak saldırıyı üstlendi. Ecevit Şanlı’dan ‘feda eylemcisi’ olarak söz edilen açıklamada, eylemin hedefinin “ABD emperyalizmi”, amacının ise “vatanın bağımsızlığı” olduğu öne sürüldü.

CANLI BOMBANIN SON GÖRÜNTÜLERİ

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği girişinde patlamayı gerçekleştiren canlı bomba Ecevit Şanlı'nın olay yerine giderken güvenlik kameralarına yansıyan görüntüsü çıktı.(DEVAMINI OKU)

31551.jpg