BIST 9.687
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.505,75
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan Reza Zarrab'la ilgili ilk kez konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Reza Zarrab'ın tutuklanmasıyla ilgili ilk kez konuştu. Erdoğan, 'Bu ülkemizle alakalı bir konu değildir' dedi.

Abone ol

ABD ziyareti öncesi İstanbul Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, Reza Zarrab'ın ABD'de tutuklanmasıyla ilgili de ilk kez konuştu.

Zarrab'ın tutuklanmasının Türkiye'yle alakalı bir konu olmadığının altını çizen Erdoğan, Zarrab'a yönelik kara para aklama suçlamalarıyla ilgili de cemaati hedef alan açıklamalarda bulundu. 

Erdoğan, "Ancak kara paranın babaları Pensilvanya'da duruyor" dedi. 

Erdoğan'ın açıklamalarının önce çıkan bölümleri şöyle:

ABD PROGRAMINDA NELER VAR?

ABD'deki Nükleer Zirve'de 53 ülke biraraya gelecektir. ABD'deki zirvede önemli meseleleri ele alacağız. Artan nükleer tehlike ve nükleer kaçakçılığı konularını konuşacağız. Türkiye, başta terörizme karşı mücadele olmak üzere her alanda samimi ve kapsayıcı bir uluslararası bir işbirliğinin savunucusu olmuştur. Bu zirvede bilhassa gerçekleştirilen terör eylemlerinden sonra terörle mücadelede samimi iş birliği konusunu konuşacağız. Türkiye nükleer enerjiden barışçıl amaçlardan faydalanmak için samimi bir tavır sergilemiştir.

"MUHTELİF ÜST DÜZEY GÖRÜŞMELERİMİZ OLACAK"

Zirve vesilesiyle muhtelif üst düzey görüşmelerimiz olacak. Liderlerle ikili görüşmeler yapacağımız gibi iş dünyasıyla da geniş görüşmelerimiz olacak. Akademik çevrelerle de görüşmelerimiz var. Basın ve kanaat önderleriyle de biraraya gelerek son dönemdeki gelişmeleri değerlendireceğiz. 

OBAMA-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ OLACAK MI?

Washington'daki zirvede üst düzey görüşmeler yapacağını söyleyen Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile bir görüşme planlandığını söyledi.

Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Orada birçok liderle bu görüşmeleri yapacağız. Sayın Obama ile de bu şekilde bir görüşme arkadaşlar planladılar ve görüşmeler yapıldı. Orada bu toplantılar sadedinde nasıl G20'de yaptıksak aynı şekilde orada da.. Çünkü sadece bu Sayın Obama'nın ikili bir görüşme için davetine icabetle değil, bir zirveye davetle gittiğimiz bir toplantıdır.

Takdir edersiniz ki 50'yi aşkın Sayın Obama'nın davetine gelen orada liderler olacak. Onların ciddi bir kısmıyla tabii kendisinin de orada ikili görüşmeleri olacaktır. Biz de bu şekilde orada kendisiyle ikili bir görüşmeyi yapacağız ama bu görüşme ne kadar sürer, o görüşmenin gündemiyle, toplantının akışıyla alakalı bir konu olacaktır."

REZA ZARRAF'IN TUTUKLANMASIZ ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Erdoğan, Reza Zarrab açıklamasının detayları ise şöyle:

"Bu bir kara para aklama konusu mudur, değil midir bunun gerekçesini bilmeden böyle bir değerlendirme yapmayı da doğru bulmuyorum ancak kara paranın babaları orada duruyor. Pensilvanya'da duruyor. Burada duranlara acaba oradaki yetkili merciler herhangi bir uygulama yaptılar mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

"ABD'Yİ UYARDIK"

Paralel yapı konusunda ABD makamlarını uyardıklarını hatırlatan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Bakın geçenlerde yine Amerika'daki hukuk büroları çok ilginç suç duyurularında bulundular. Bildiğiniz gibi bu Paralel Devlet Yapılanması'nın Amerika'da birçok eğitim-öğretim kurumları var. Bu eğitim-öğretim kurumları içerisinde Amerika'nın charter schoolları var. Bu charter schoollarını en güzel şekilde, çok sinsice, akıllıca söğüşlediler ve söğüşlemeye de devam ediyorlar. Bunlar ufak rakamlar değil yani yüz milyon dolarları aşan rakamlar. Önce bunlara yönelik bir adım atsınlar. Bunlara yönelik, daha bunlar hiçbir adım atmadılar ve bu bir kişi değil, on kişi değil, yüz kişi değil, binlerce kişi burada bu uygulamayı yapıyorlar. 

Kendilerini bu konuda da uyardık. Dedik bakın bu kişi ülkemizde aynı şekilde bu kara para aklamayı yaptığı gibi bu kara para aklama noktasında bu kişinin koordine ettiği kişiler ülkemizde ya şu anda tutuklu hapiste, bir kısmı da firarda. Bunları da duyurduğumuz halde hala ne yazık ki dostumuz Amerika'daki yetkililer, buna karşı en ufak bir duyarlılık göstermediler. Rıza Sarraf'la ilgili varsa bir şey, onu zaten orada Rıza Bey'in avukatları da gerekli cevabı, gerekli şekilde onlara herhalde vereceklerdir ve kendisini de savunacaklardır. Bu zaten ülkemizle alakalı bir konu da değildir. Bunu çok açık net söylemiş olayım."

BAŞİKA KAMPI'NDA ŞEHİT DÜŞEN ASKER

Kuzey Irak'taki Başika kampında bir üsteğmenin şehit olduğu IŞİD saldırısına da değinen Erdoğan, saldırıya en ağır şekilde karşılık verildiğini söyledi.

Alınan tedbirlerin kamptaki asker artışıyla alakalı olmadığının da altını çizen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Olayın ardından gerekli bütün gerek oradaki fırtına obüslerimiz en ağır şekilde onlara cevabı vermiş ve bedelini ödetmiştir gerek koalisyon güçleri havadan verilen hedefleri vurmuşlardır. Ardından bizim hava kuvvetlerimiz aynı şekilde oradaki DAEŞ noktalarını ciddi manada vurmuş ve adeta darmadağın etmiştir diyebiliriz. Bu süreç bu noktada artarak çok daha farklı bir şekilde devam edecektir. Oradaki potansiyel, gerek teknolojik gücümüz, silah gücümüz, mühimmat gücümüz bu iş için yeterlidir ve gerektiğinde hava kuvvetlerimiz koalisyon güçleriyle koordineli olarak bu tür çalışmaları da rahatlıkla yürütebilecek konumdadır."