BIST 8.981
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.294,65
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'ın ABD programındaki ilginç detay

Cumhurbaşkanı Recep TayyiP Erdoğan, bugün ABD'ye gidiyor. Erdoğan'ın ABD programı yoğun olduğu kadar ilginç detaylara da sahip. ABD'nin 2 numaralı ismi Joe Biden görüşme için Erdoğan'ın ayağına gidiyor.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD gezisi bugün başlıyor. 4. Nükleer Güvenlik Zirvesi dolayısıyla yapılacak 5 günlük gezinin ana gündemini terör ve terörle mücadele oluşturacak.

Washington'daki zirvede Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama görüşmesi için çalışmalar sürüyor. Bu nedenle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu zirve başlamadan iki gün önce Washingtona'a gelerek temaslarda bulunuyor.

Zirve esnasında bir çok mekanda birlikte olacak olan Erdoğan ile Obama'nın ikili görüşmesi için ise görüşmeler var. İki taraftan da şu ana kadar net bir bilgi verilmedi. Sadece görüşmeler sürüyor açıklaması yapıldı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan

JOE BIDEN ERDOĞAN'IN AYAĞINA GİDECEK 

Erdoğan, ABD ziyaretinde bir çok liderle bir araya gelecek. Bunların çoğu Nükleer Zirve'nin yapıldığı mekanda olacak. Erdoğan perşembe sabahı ise ABD Başkan Yardımcısı Joseph Biden ile bir araya gelecek. Bu taslak programa girdi. 1 saat sürmesi planlanan görüşmenin yeri de dikkat çekici. Görüşme Erdoğan'ın kaldığı otel olan St. Regis Otel'de gerçekleşecek.

Ana gündem ise terör ve terörle mücadele olacak. Suriye'nin de konuşulacağı görüşmede Erdoğan'ın, Türkiye'nin PYD'ye yönelik sitemini de ABD'ye iletmesi bekleniyor. Erdoğan perşembe akşamı ise Beyaz Saray'a gidecek. ABD Başkanı Obama zirveye katılan liderlere Beyaz Saray'da yemek verecek. Yemek şimdilik 2 saat planlandı. Burada da gündem terör olacak. Erdoğan zirvenin yapıldığı mekanda ise Japonya Başbakanı Shinzo Abe, PolonyaCumhurbaşkanı Andrzej Duda ve Pakistan Başbakanı Nawaz Şerif ile de bir araya gelecek.

HAKAN FİDAN DA HEYETTE

Türkiye, 2010 yılında Washington'da başlatılan Nükleer Güvenlik Zirvesi sürecine başından beri faal biçimde katılıyor. Zirve nükleer terörizm tehdidine karşı mücadele, nükleer ve radyoaktif maddelerin muhafazasında emniyetin pekiştirilmesi ve buna yönelik uluslararası işbirliğinin arttırılması gündemiyle toplanıyor.

Erdoğan zirvede yapacağı görüşmelerde Avrupa'da yaşanan bombalı saldırıları da gündeme getirerek ortak terörle mücadelenin zorunluluğunu dile getirecek.

Erdoğan'ın heyetinde dikkat çekici isim ise MİT Müsteşarı Hakan Fidan oldu. Erdoğan,son istihbaratları ve bölgeden gelen bilgileri de liderlere anlatacak. Fidan'ın da görüşmeler yapacağı belirtiliyor. Erdoğan, Washington'da Suriye konusunun biran önce çözülmesinin bölgedeki huzur ve tüm dünyadaki terörle mücadele için şart olduğunu söyleyecek.

PROGRAM ÇOK YOĞUN

Washington'da Andrews Hava Üssü'ne inecek olan Erdoğan, 5 gün boyunca değişik kesimlerle toplantılar da yapacak. Bazı düşünce kuruluşu temsilcileri ile yemek yiyecek olan Erdoğan, Musevi kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya gelecek. Andrew Mellon Auditorium'a da gidecek olan Erdoğan, Brookings Enstitüsü'nde "Küresel Sınamalar ve Türkiye'nin 2023 Hedefleri" temalı konuşma yapacak.

Washington'daki ABD'li kanaat önderleriyle de akşam yemeğinde bir araya gelecek olan Erdoğan, Maryland'da Türk Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi'nin açılışını da yapacak.

Erdoğan'ın ABD Müslüman toplumu temsilcilerini ile görüşmesi, Washington çevresindeki üniversitelerden bir grup Müslüman öğrenci ile bir araya gelmesi de bekleniyor. Erdoğan işadamlarıyla da bir araya gelerek Türkiye'deki ekonomik gelişmeleri tek tek anlatacak ve Türkiye'de yatırıma çağıracak.