BIST 9.054
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.299,96
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu'ndan tutuklanan akademisyene destek

Başbakan Davutoğlu, tutuklanan akademisyenler hakkında açıklama yaptı. Davutoğlu, Akademisyen Esra Mungan'ı kastederek "Başörtü yasağına da karşı çıkan bir isim. Onunla ilgili olumsuz kanaatim yok" dedi.

Abone ol

Ürdün gezisi sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" üyeleri hakkında yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan üç akademisyen hakkında konuştu.

Başbakan Davutoğlu, konuya ilişkin "28 Şubat'ta baskılar yaşamış bir akademisyen olarak söylüyorum; düşüncenin hiçbir türüne sınır getirilmesini kabul edemem" dedi.

ÖZGÜRLÜKLERİN KISITLANMASI GERİ ÖDENEMEYECEK BİR HAKTIR

Başbakan, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan'ı kastederek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ben prensip olarak hüküm verilene kadar eğer herhangi bir hukuki zorunluluk yoksa, insanların tutuklu yargılanmalarına karşıyım. Sonunda beraat olursa, özgürlüklerin kısıtlanması geri ödenemeyecek bir haktır.

DÜŞÜNCEYE SINIR GETİRİLMESİNİ KABUL EDEMEM

Bana en büyük cezayı versinler, ama konuşma, yürüme özgürlüğümü elimden almasınlar. 28 Şubat’ta baskılar yaşamış bir akademisyen olarak söylüyorum, Düşüncenin hiçbir türüne sınır getirilmesini kabul edemem.

ÖZGÜRLÜKÇÜ TUTUMUNU DUYMUŞ OLDUĞUM BİR İSİM

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki o akademisyen geçmişte başörtü yasağına da karşı çıkan bir isim. Onunla ilgili olumsuz bir kanaatim yok. Aksine özgürlükçü tutumunu duymuş olduğum bir isim. O parçalanmış bedenleri gördükten sonra hala bir akademisyen o bildiriyi PKK’yı eleştirmeden okuyorsa, ben onunla ayrı bir düzlemde tartışır, mücadelemi veririm. Hukuki konu ayrıdır."

Esra Mungan, Kıvanç Ersoy ve Muzaffer Kaya

AKADEMİSYENLERİN TUTUKLANMA SÜRECİ

Güneydoğu'daki operasyonları konu alan ve tartışma yaratan "Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atan 1128 akademisyenlerden Esra Mungan, Kıvanç Ersoy ve Muzaffer Kaya 14 Mart'ta gözaltına alınmıştı. 3 akademisyen savcıya ifade vermeleri için ertesi gün Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na götürülmüştü. Aralarında İstanbul Tabipler Odası'nın eski Başkanı Profesör Doktor Gencay Gürsoy'un da olduğu bir grup, adliye önünde toplandı ve akademisyenlerin serbest bırakılmaları talep etmişti.

Nöbetçi mahkemeye sevk edilen 3 akademisyenin "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklanmasına karar verildi. Hakkında gözaltı kararı bulunan diğer akademisyen Meral Camcı'nın ise yurt dışında olduğu anlaşıldı.