BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,64
ALTIN 2.412,49
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan paketi açıkladı

Başbakan Erdoğan'ın Güneydoğu paketinde neler var? Bunlardan birkaçını New York Times ile yaptığı söyleşide verdi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, New York Times ile yaptığı söyleşide önümüzdeki 5 yılda Güneydoğu'ya 11-12 milyar dolarlık yatırım yapılacağını, bu çerçevede iki büyük baraj, sulama kanalları sistemi ve yolların yapılacağını, Suriye sınırındaki mayınların temizleneceğini açıkladı.

Kürtçe TV kanalının açılacağını, kanalın Farsça ve Arapça yayınlarını da içereceğini anlatan Erdoğan, “Bölge için kültürel hakların sağlanması konusunda en önemli adım olacak” dedi.

Erdoğan, NYT'nın Türkiye muhabiri Sabrina Tavernise ile yaptığı söyleşide TSK'nın sınır ötesi harekatı ve Günedoğu bölgesi için planlanan yatırım hamlesine ilişkin bilgi verdi.

KÜRTÇE TV KANALI

Açılacak Kürçe TV kanalına ilişkin de bilgi veren Erdoğan, kanalın Farsça ve Arapça yayınlarını da içereceğini söyledi. Erdoğan, kanalın birkaç ay içinde yayına geçeceğini belirtirken, “Bölge için kültürel hakların sağlanması konusunda en önemli adım olacak” şeklinde konuştu.

Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin temsilcileri ile gayri resmi temaslarının yapıldığını kaydeden Erdoğan, “Bizim Kuzey Irak'ta akrabalarımız var. Orada yaşayan insanların Güneydoğu bölgemizde akrabaları var. Eğer onlar ile değilse kimle iyi ilişkilerimiz olacak?” şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, Irak ile ilişkileri iyileştirme çabalarının Basra'da bir konsolosluk açılmasını içerdiğini de anlattı. Türkiye'nin bu bölgede misafir olmadığını da vurgulayan Erdoğan, “Şimdiye kadar Irak'a girenlerin hepsi, bir süre kaldıktan sonra gidecek ancak biz kalıcıyız” dedi.