BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.471,04
HABER /  GÜNCEL

Hain plan mezarlıkta yapıldı

Diyarbakır'ın kana bulayan teröristler hakkında iddianame tamamlandı. Bombayı patlatan cani için 9 kez müebbet istendi.

Abone ol Diyarbakır'da 7 kişinin öldüğü bombalı saldırıda bombayı patlatan sanık Erdal Polat hakkında, 9 kez müebbet hapis cezası istendi. Teröristler eylem planı ve bombanın tetikçiye teslimatı mezarlıkta yapılmış.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 16 sayfalık iddianamede, güvenlik güçlerinin yurt içi ve yurt dışında yürüttüğü operasyonlar nedeniyle büyük kayıplar vererek moral çöküntüsü içerisine giren terör örgütü PKK'nın ''sansasyonel nitelikli eylemler'' yaparak varlığını hissettirmeye çalıştığı belirtildi.

''HADEP'TE KENDİSİNE ÖRGÜTÜN PROPAGANDASI YAPILDI''

İddianamede, sanık Erdal Polat'ın (23) İstanbul Küçükçekmece'deki kapatılan Halkın Demokrasi Partisi'nin (HADEP) binasına gidip geldiği ve burada kendisine terör örgütünün propagandasının yapıldığı kaydedildi. Diyarbakır'a döndükten sonra hakkında ''örgüt adına faaliyetlerde bulunmak'' ve ''yasadışı slogan atmak'' suçlarından dolayı Diyarbakır 4 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesinde dava açılan Polat'ın tutuklandığı bildirildi.

Polat'ın Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde 2-3 ay hapis yattığı ve ardından 2002 yılında terör örgütünün dağ kadrosuna katıldığı kaydedilen iddianamede, sanık hakkında Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ise zaman aşımı nedeniyle düşürüldüğü belirtildi.

Sanığın, terör örgütünün Kandil Dağı çevresinde bulunan Hakurk, Hinere ve Şehidan kamplarında, askeri, siyasi ve bomba eğitimi aldığı belirtilen iddianamede, şöyle denildi:

''Sanık Erdal Polat'ın 2006 yılı Haziran ayında Zap kampının bulunduğu bölgeden Türkiye'ye giriş yaptığı, Irak'ın kuzeyindeki bir grup ile birlikte Diyarbakır'ın Lice ilçesi kırsalına geldiği, burada yaklaşık 1.5 yıl kadar örgütsel faaliyetler yürüttüğü ve Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra yurt dışına çıkış yapmadığı tespit edilmiştir. Diyarbakır'ın Lice kırsalında örgütsel faaliyet gösterirken, örgüt mensubu arkadaşları ile birlikte Diyarbakır merkezde bir eylem yapmaya karar verdikleri ve bu eylem için şüpheli Erdal Polat'ın görevlendirildiği anlaşılmıştır.''

EYLEM İÇİN MEZARLIKTA BULUŞTULAR

Diyarbakır'da bombalı saldırı eylemi yapmak için sanık Polat'ın Yeniköy Mezarlığında, kendisine ''Hacı'' denilen terör örgütünün üyesiyle buluştuğu kaydedilen iddianamede, özetle şu ifadelere yer verildi:

''Hacı, olayda kullanılmak üzere ihtiyaçları olan bir arabayı satın alması için sanık Polat'a 4 bin 100 YTL verdi. Bu parayla bir araç satın alan sanık, buluşma noktası olan Yeniköy Mezarlığı'na gitti. Hacı, beraberinde terör örgütünün dağ kadrosunda faaliyet gösteren 'Rızgar' kod adlı örgüt üyesiyle buluşma yerine geldi. Hacı, eylemde kullanılmak üzere hazırlanan patlayıcı maddeleri sanık Polat'a verdi. Hacı, bunların yanı sıra 2 roket başlığı içerisine yerleştirilmiş C-4 ve fünyelerden hazırlanmış düzeneği olmayan ve birbirine bantlanmış olan patlayıcıyı da poşet içerisinde sanığa vermiştir. Sanık Polat, poşet içerisindeki patlayıcıyı Silvan kara yolunda toprağa gömmüştür.

''30 KİLOGRAMLIK BOMBA ARACA YERLEŞTİRİLDİ''

Su bidonu ve tenceredeki 30 kilogram ağırlığındaki patlayıcının sanık Erdal Polat, Hacı ve ''Rızgar'' tarafından olayda patlatılan araca yerleştirildiği belirtilen iddianamede, ''Rızgar''ın yanında getirdiği el yapımı elektronik uzaktan kumanda düzeneğinin nasıl kullanılacağını da sanığa gösterdiği bildirildi.

Patlamadan 1-2 gün önce sanık Polat'ın, Hacı ve ''Rızgar'' ile olay bölgesinde keşif yaptıkları ifade edilen iddianamede, şöyle denildi:

'Hacı, içerisinde patlayıcı bulunan aracı yerleştirecekleri Yenişehir Semti Selahattin Yazıcıoğlu Caddesi'nde bulunan dershanenin önünü sanık Polat'a gösterdikten sonra bölgeden ayrıldı. Olay günü Hacı ve 'Rızgar' ile Yeniköy Mezarlığı'nda buluşan sanık Polat, Yenişehir Semti'ne geldi. Araçtan inen sanık Polat, patlamanın meydana geldiği bölgede bulunan parkta askeri servis aracının geçişini bekledi. Saat 16.30 sıralarında 'Rızgar', sanık Polat'ı telefonla arayarak, askeri servis aracının geldiğini söyledi. Askeri servis aracı dershanenin bulunduğu binanın önünden geçerken, sanık Polat, elindeki uzaktan kumandanın düğmesine basarak bomba yüklü aracı patlattı. Sanık Polat, daha sonra yürüyerek Ofis Semti'ne geldi, oradan minibüse binerek ağabeyi M.P'nin evine gitti.''

''7 KİŞİ ÖLDÜ, 68 KİŞİ YARALANDI''

İddianamede, patlamanın etkisiyle çoğunluğu öğrenci olan Eren Şahin, Rıdvan Süer, Melek İpek, Ferhat Mutlu, Cengiz Kaya, Engin Taşkaya ve Mehmet Salih Ekinci'nin yaşamını yitirdiği, aralarında askeri personel ve öğrencilerin bulunduğu 4'ü ağır olmak üzere tespit edilebilen 68 kişinin çeşitli yerlerinden yaralandığı kaydedildi.

Ayrıca, patlama neticesinde askeri servis aracının tamamen kullanılmaz hale geldiği, infilak eden aracın yanında park halinde bulunan 5 aracın yandığı, 25 araç ve 5 apartmanın caddeye bakan cephesinde bulunan daireler ile 14 iş yerinde maddi hasarın meydana geldiği bildirildi.

YALNIZ BIRAKILDI

İddianamede, sanık Polat'ın patlamadan 3 gün sonra Hacı ve ''Rızgar'' ile buluşmak ve Diyarbakır'ın Lice kırsalına çıkmak amacıyla buluşma yeri olan Yeniköy Mezarlığı'na gittiği, ancak beklediği kişilerin gelmediği kaydedildi.

Sanık Polat'ın bir yakınının evinde kaldığı sırada 7 Ocak 2007'de yakalandığı belirtilen iddianamede, bu evde yapılan aramada 1 adet Glock marka tabanca, 1 adet F-1 model savunma tipi el bombası ve örgütsel içerikli malzemelerin ele geçirildiği bildirildi.

Sanığın, Silvan kara yolunda toprağa gömdüğü 2 roket sevk fişeği içerisine yaklaşık 2-3 kilogram ağırlığındaki kablo düzenekleri yerleştirilmiş, çivi ile parça tesiri artırılmış patlayıcı maddeyi çıkartarak görevli memurlara teslim ettiği kaydedildi.

1 KORUCUYU ŞEHİT ETTİ, KARAKOLA BOMBA ATTI

İddianamede sanık Polat'ın, Diyarbakır'daki bombalı saldırı eyleminin yanı sıra Silvan ilçesi kırsalında 23 Temmuz 2007 tarihinde köy korucusu Abdullah Orak'ın şehit edilmesi ile 5 Aralık 2007 tarihinde Diyarbakır Huzurevleri Polis Merkezi Karakolu nöbetçisine el bombası atılması eylemlerine de katıldığının tespit edildiği kaydedildi.

Sanık Polat'ın Silvan ilçesi kırsalında diğer örgüt üyeleriyle birlikte köy korucularıyla girdikleri çatışmada atılan el bombası sonucu yaralandığı ve Bingöl kırsalındaki mağaralarda 40-45 gün tedavi gördüğü ve sağ elinin sakat kaldığı belirtildi.

İddianamede, Silvan'daki çatışmada, ''Tekoşer' kod adlı Bedri Odabaşı ile ''Cihad'' kod adlı Suriyeli bir teröristin de öldürüldüğü hatırlatıldı.

9 AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET, 47 YIL HAPİS İSTENDİ

İddianamede, sanık Erdal Polat hakkında, TCK'nın ''Devletin birliğini ve bütünlüğü bozmak'' suçunu içeren 302/1. maddesi uyarınca 1 kez, TCK'nın ''Tasarlayarak adam öldürmek'' suçunu kapsayan 82/1. maddesi uyarınca da 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi. Savcı, sanık Polat hakkında, polis merkezine bombalı saldırıda bulunmak suçundan da 1 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Sanık Polat hakkında toplam 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

İddianamede ayrıca, sanık Polat'ın, ''Mala zarar vermek'', ''Patlayıcı madde taşımak, bulundurmak ve nakletmek'' ve ''Ruhsatsız silah bulundurmak'' suçlarından da toplam 47 yıl hapis cezası ile cezalandırılması istendi.

İddianamede, olayla ilgili tutuklanan ve çoğunluğu sanık Erdal Polat'ın yakınları olan İ.P, Z.P, M.P, F.P, L.P, A.T, M.P, F.A, M.P, M.P ve C.Ç'nin de TCK'nın ''Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek'' suçunu içeren 314. maddesi uyarınca 15'er yıl hapsi istendi.

Aralarında Erdal Polat'ın da bulunduğu sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde Ağır Ceza Mahkemesinde başlanacak.