BIST 9.998
DOLAR 32,42
EURO 34,93
ALTIN 2.396,66
HABER /  GÜNCEL

Gazilere Albay maaşı

Terör nedeniyle gazi olan yedek subaylar “albay” maaşı alacak. Maaş tutarı ise oldukça yüksek...

Abone ol

İNTERNETHABER-ÖZEL
Zübeyir KINDIRA


Terör nedeniyle gazi olan yedek subaylar “albay” maaşı olan 2.5 ile 3 milyar lira arasında aylık alacak.

Meclis’in gündeminde bulunan Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na alt komisyonda yapılan eklemeyle, yedek subaylık yaparken Güneydoğu’da gazi olan yedek subayların özlük hakları albaylara eşitlendi. Böylece gazi yedek subaylara ödenen malullük maaşları kademe kademe Albay düzeyine kadar artacak. Mevcut düzenlemede, malul yedek subaylar bulundukları düzeyden “malul maaşı” alıyor ve gazi maaşlarına artış yapılması halinde artış alabiliyorlardı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na eklenen bir geçici madde ile Emekli Sandığı’nın Ek 77’inci maddesinde değişikliğe gidildi.

Tasarıda, yedek subayların yeni maaş düzenlenmesinden yararlanacağı öngörüldü. Buna göre 3717 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında gazi olan yedek subaylara bağlanan aylık, emsal rütbelerinin maaşları arttıkça artacak.

MEVCUT DÜZENLEME

Mevcut düzenleme kapsamında halen, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki olayların etkisiyle malûl olan subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlara bağlanacak malül gazi aylığı, personelin görevde iken bulunduğu derece ve kademe dikkate alınarak göstergenin (ek gösterge dahil) katsayı ile çarpımı sonucu çıkacak rakama, memur taban aylığı, kıdem aylığı ve emeklilik tazminatı ilave edilerek 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun 55 ve 64 ncü maddelerine göre bağlanıyor. Kısaca bu personel görevde bulunan emsallerinin aldığı aylık maaşı alıyor.

ERBAŞ VE ERLER

Erbaş ve erlere ise tahsil durumlarına göre, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinde tespit edilen giriş derece ve kademe tutarlarının % 70'i üzerinden aylık bağlanıyor.
(2)Emekli İkramiyesi Verilmesi (Erbaş ve Erler hariç):

RÜTBELİLER

3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına malül gazi olan Sb., Yd.Sb., Astsb., Uz.J.Çvş., Uz.Erbaşların kanuni mirasçılarına 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa göre en yüksek devlet memuru brüt aylığı (ek gösterge dahil) üzerinden 30 yıl hizmet yapmış gibi emekli ikramiyesi ödeniyor.

KATKI PAYI DA ÖDEMEYECEKLER

Yine tasarının 5.maddesinde yapılan düzenlemeyle, istiklal madalyası sahipleri, şeref aylığı alanlar, gaziler, harp malülleri, Kore gazileri, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında gazi olanlardan Genel Sağlık Sigortası kapsamında katkı payı alınmayacağı gibi bu kişiler vakıf ve üniversite hastanelerine gittiklerinde yüzde 20’lik katkı payını ödemeyecekler.