BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,06
ALTIN 2.470,75
HABER /  GÜNCEL

Eczane teknisyenleri isyanda

AB uyum çalışmaları eczane teknisyenlerini isyan ettirdi. Teknisyenlere engel üstüne engel çıkarılıyor.

Abone ol

Yıllara dayalı emeklerinin iç edilmek üzere olmasına isyan eden Marmara Bölgesinde faaliyet gösteren derneklerin oluşturduğu, Marmara Eczane Teknisyenleri Dernekleri Federasyonu (METDF) yönetim kurulu üyeleri, konuyla ilgili olarak bir basın açıklaması yaptılar. Açıklama şöyle....

AŞILMASI GÜÇ ENGELLLER

"Bildiğiniz gibi Avrupa Birliği"ne (AB) uyum çalışmaları kapsamında yürütülen çalışma ile birlikte, asırlık maziye sahip mesleğimiz, içinden zor çıkılan sorunlar yumağına dönüşmüş bulunmaktadır. Usta-çırak geleneği ile yetişmiş olan meslektaşlarımızın mesleki geleceklerinin önünde, aşılması oldukça zor güçlükler bulunuyor.

DÜZENLEME HAK KAYBINI GETİRİYOR

Hükümet tarafından düzenlenen bir protokol ile eczane destek personelinin eğitim kurumlarında yetiştirilmeleri planlanmaktadır. Bizler bu yönteme herhangi bir itirazda bulunmuyoruz. Günümüzde eğitimin yadsınamaz, önemli bir işlevi olduğunun bilinciyle, meslektaşlarımızın çağdaş bilimsel ve teknik bir mesleki eğitimden geçmeleri gerçeğini kabul ediyoruz. Ancak bu düzenlemeler yapılırken, var olan haklarımız yok sayılmakta, telafisi oldukça zor hak kayıplarımıza neden olmaktadır. Nice zor çalışma koşullarında, bunca yıldır geceli gündüzlü, sağlık gibi kutsal bir kamu hizmeti yapan meslektaşlarımızın, geçiş sürecinde, mağdur duruma düşürülmemelerini istiyor ve bekliyoruz.

GÖRÜŞLERİMİZ DİKKATE ALINMADI

Diğer yandan AB normlarında demokratik bir katılım anlayışıyla bizlerinde katılımyla oluşturulacak bir protokol beklerken, önemli bir mesleki sivil toplum kuruluşu olan, federasyonumuz imza sürecinin dışında tutulmuştur. Dolayısiyle kendi mesleğimiz ile ilgili yapılan bir düzenlemede, görüşlerimiz dikkate alınmadan eczane destek personelinin eğitim protokolu 05.12.2007 tarihinde Sağlık Bakanlığı-Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Eczacılar Birliği arasında imzalanmıştır. Kaldı ki protokolun hazırlanma süreci içinde meslektaşlarımızı temsilen federasyonumuzun da bulunmasına karşın imza aşamasından haberimiz olmamıştır.

PERSONEL ÇIRAKLIĞA DÜŞECEK

Geçmiş dönemlerde değişik meslek dallarında benzer gelişim ve değişimler yaşanmış olmakla birlikte; yapılan düzenlemelerde o meslekte bulunan kişilerin kazanılmış hakları daha da geliştirilerek korunmuştur. Yeni çıkarılan yasalarda geçici hükümler getirilerek bu kişiler için kurslar açılıp, sınavlar yapılarak, bir defaya özgü belge almaları sağlanmıştır. Bizler aynı anlayışı beklerken tam tersi bir durumla karşılaşmış bulunmaktayız.

Bu protokole göre, eğitilecek mevcut eczane personeli “eczane yardımcı elemanı” ünvanı alarak kalfalıktan çıraklığa düşmüş olacaktır. Böylece uzun yıllar bu meslekte uğraş vermiş olan meslek mensubu arkadaşlarımızın emekleri bir kalemde silinerek, eczane teknisyenlerinin yardımcısı konumuna indirilmiş olacaktır. Amiyane deyimle suçu olmayan suçlu durumuna düşerek tenzil-i rutbe cezasıyla karşı karşıya kalacağız. Bu durumun kabul edilmesi mümkün değildir.

ECZANE ÇALIŞANLARI İÇİN EK MADDE GETİRİLSİN

Basın açıklaması ekinde sunduğumuz gibi, diğer mesleklerin geçiş örneklerinde uygulanan genel hukuk normları ve demokratik teammüllerin aynen bizim meslektaşlarımıza da uygulanmasını bekliyoruz. Ve son söz olarak diyoruz ki; 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanuna eczane çalışanları için de ek madde getirilmelidir. Bu ek maddeyle mevcut eczane çalışanlarına verilecek belge “Eczane Teknisyenliği” belgesi olmalıdır. Böylece yıllarını bu mesleğe adamış meslektaşlarımızın mağduriyeti önlenerek, bundan sonra eğitim kurumundan yetişecek eczane teknisyenleri ile aynı hak ve yetkilere sahip olacaktır.

Bu bağlamda, yapılacak yasal düzenlemelerden sonra, eczane destek personelinin eğitimine yönelik çalışmalar bir an önce hayata geçirilmelidir.

Ülkede görev yapan tüm meslektaşlarımız, vakit geçirmeden mağduriyetimizin giderilmesini ve yasal bir güvenceye kavuşmamızı beklemektedir.

Bu basın açıklaması ile duyurduğumuz taleplerimizi, ilgili makamların dikkate alacağını umuyor; başka arayışlar içine girmemize meydan vermeden, sorunun çözümüne yönelik çalışmaya başlamasını bekliyoruz."

Marmara Eczane Teknisyenleri Dernekleri Federasyonu

Yönetim Kurulu Başkanı
Şevket COŞKUN

www.sonsayfa.com