BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,70
ALTIN 2.421,69
HABER /  MEDYA

Erdoğan Köşke bu tarihte çıkacak!

2014 yılında Tayyip Erdoğan Çankaya'ya çıkacak ama cumhurbaşkanı olarak mı, başkan olarak mı? İşte bu sorunun yanıtı?

Abone ol

Hürriyet gazetesi yazarı Taha Akyol, çok tartışılan Başkanlık sistemi ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hangi tarihte yapılacağına ilişkin dikkat çeken öngörülerde bulundu.

"Tayyip Bey başkanlık sisteminin yararlı olacağına inanıyor, söyledi de bunu. Onun için tartışılmasını istiyor. Umuyor ki, tartışmalarda o sistemin iyi olduğu anlaşılır, geçiş kolaylaşır." diyen Akyol'a göre Erdoğan'ın Köşk'e çıkması bazı nedenlerden dolayı zor görünse bile aslında kolay.. Akyol o zorlukların nasıl kolaya dönüşeceğini yazısında şöyle anlatıyor:

"Bu yolda bazı sorunlar, duraklar var. Evvela, cumhurbaşkanı seçimi 2012'de mi, 2014'te mi?.. Sonra, Meclis'ten geçer mi? Dün Sedat Ergin de yazdı, referanduma gidecek şekilde anayasa değiştirmek için AKP'nin Meclis'te dört eksiği var; gizli oylamada başka partilerden evet oyu verecek dört vekil çıkar mı?..

SEÇİM TARİHİ 2014

Seçim tarihi konusunda eşit ağırlıklı iki hukuki görüş var:

- Abdullah Gül Meclis tarafından 7 yıl için seçilmiştir. Anayasa'ya sonradan konulan '5 yıl' hükmü, halkın seçeceği cumhurbaşkanları içindir.

- Hayır, nasıl seçildiğine bakılmaksızın cumhurbaşkanlığı süresi 5 yıldır, seçim 2012'dedir.

Bu hukuki belirsizliğin sebebi, anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanını halkın seçeceği hükmü getirilirken seçim tarihine ışık tutacak geçici bir madde konulmamış olmasıdır. (Madde 101 ve 102) Seçim tarihini ve seçim işlemlerini düzenleyen bir kanun da henüz çıkarılmamıştır.

Abdullah Gül ve Erdoğan'ın adaylık sürecinde karşılıkla helalleşeceğini de belirten Akyol, "Hukukun belirsiz olduğu yerde kararı siyaset verir. Nihai kararı Gül ve Erdoğan vereceklerdir. Benim tahminim 2014'tür. Bakın, 2012'ye girmek üzereyiz, iktidar böyle bir kanunu hâlâ çıkarmamıştır, demek ki seçim tarihi olarak 2014'ü düşünüyorlar." diyor.

MECLİS'TEN GEÇER Mİ?

Akyol nihai kararı Meclis'in vereceğini söylediği yazısını şöyle sürdürüyor:

"Başkanlık sistemini öngören bir anayasa teklifini Meclis'e sunacak 184 milletvekili fazlasıyla bulunur. Ama Meclis'ten geçmesi için gerekecek asgari 330 gizli oyun bulunacağını hiç sanmıyorum. AK Parti'nin dört eksiğinin olmasından başka, bazı AK Partili vekillerin de gizli oylamada 'ret' oyu vereceklerini düşünüyorum.

AK Partilileri etkileyebilecek liberal hukukçuların da çoğu başkanlık sistemine karşıdır. Partide de o yönde bir heyecan gözükmüyor.

Ben, bu şartlar altında Tayyip Bey'in sistemi değiştirmek için zorlama yapacağını sanmıyorum."