BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan istediğini aldı

Erdoğan yurda döndü.. Bush görüşmesi ve terör sorununa değindi.

Abone ol

Başbakan Erdoğan,  "Bizim bu seyahatimiz, bu ziyaretimiz, bu görüşmemiz inanıyorum ki gerek ülkemizdeki hedeflerimiz, amaçlarımız açısından terörle mücadele konusunda, 1915 olayları konusunda faydalı olmuştur ve bunu da önümüzdeki süreçte göreceğiz.'' dedi.

ABD ve İtalya'ya ziyaretlerini tamamlayarak yurda dönen Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, ABD Başkanı George Bush ile yaptığı görüşmede, Irak'ın kuzeyinden kaynaklanan PKK terörüne bu örgütünün bölgedeki mevcudiyetine son verilmesi başta olmak üzere gündemdeki öncelikli konularda kapsamlı ve yararlı görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti. Erdoğan şunları kaydetti:

İLK ADIM İSTİHBARAT PAYLAŞIMI

''Görüşmede özellikle terörizmle mücadelede yoğun işbirliğimizin geliştirilmesi konusunu ve bu konuya yönelik olarak, özellikle altı çizilerek yapılan vurgu çok büyük önem taşıyor. Bana göre bunun üzerinde durulması gerekir, 'PKK Türkiye'nin düşmanıdır, PKK Irak'ın düşmanıdır, PKK Amerika'nın düşmanıdır, PKK bir terör örgütüdür ve bu ortak düşmanımıza karşı ortak mücadele edeceğiz' ifadesi zannediyorum maksadı hasıl eden bir ifadedir. Bu ortak mücadelenin de ilk adımı şüphesiz ki istihbarattır. Burada da istihbarat paylaşımının gerek sesli gerekse görüntülü olarak yapılmasında süratli yaygın bir adımın atılması da özellikle vurgulandı.''

ABD Temsilciler Meclisi'ne 1915 olayları hakkında sunulan karar tasarısını ele aldıklarını ifade eden Erdoğan, bu konuda başta George Bush olmak üzere ABD yönetiminin ciddi bir gayretleri olduğunu, konunun Dış İlişkiler Komitesi'ndeki sürecinde ve sonrasında bunu gördüklerini anlattı. Erdoğan, Türkiye'nin bu konudaki beklentilerini de Bush'a ilettiklerini belirtti.

İTALYA TEMASLARI

Türkiye ile İtalya arasındaki ticari ilişkilerin son 5 yıl içerisinde ciddi artış gösterdiğine dikkati çeken Erdoğan, İtalya'nın şu anda Türkiye'nin 3. büyük ticari ortağı konumuna geldiğini kaydetti. İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin geçen yıl itibariyle 12 milyar Avro olduğunu, bu yıl 17 milyar Avro olmasının beklendiğini ifade eden Erdoğan, Türkiye'de, 1988'de 18 olan İtalyan girişimci sayısının 500'ün üzerine çıktığını anlattı.

Erdoğan, İtalya'da yapılan görüşmelerde iki ülke ilişkilerini, bölgesel ve uluslararası konuları, özellikle Türkiye'nin terörizmle ve 1915 olaylarıyla ilgili hassasiyetlerini dile getirdiklerini kaydederek, ''İtalya'nın Türkiye'nin maruz kaldığı terörizm tehdidi karşısında destekleyici ve ilkeli bir tavır içinde olduğunu gördük'' dedi.