BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,78
ALTIN 2.419,16
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan İmralı için iki BDP'linin ismini çizdi

Başbakan Erdoğan'ın, İmralı heyetinde yer alması beklenen Ahmet Türk ve Demirtaş'ı da bazı söylemlerinden dolayı veto ettiği iddia edildi

Abone ol

Çözüm sürecinde İmralı'ya ikinci bir milletvekili heyeti göndermek isteyen BDP'ye, hükümetten onay çıkmadı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, BDP'nin geçen hafta Adalet Bakanlığı'na ulaştırdığı gayri resmi listede yer alan isimlerden Selahattin Demirtaş ve Ahmet Türk'e soğuk baktığı belirtiliyor.

Önceki gün geç saatlere kadar bakanlıktan, "Resmi başvuru yapabilirsiniz." mesajı bekleyen BDP yönetimi, kendilerine geri dönüş olmaması nedeniyle resmi başvuru yapmadı.


APO EŞ BAŞKANLARI İŞARET ETTİ

İmralı'da Abdullah Öcalan'la görüşmesi sonrası mesaj getiren Mehmet Öcalan, ikinci görüşme için de ipuçları verdi. Öcalan'ın açıklamaları eşbaşkanları işaret ettiği şeklinde yorumlandı. (DEVAMINI OKU)

KUCAKLAŞANLARA İZİN YOK

Zaman'dan Habib Güler'in haberine göre,İmralı'ya giden ilk heyette Ahmet Türk ve Ayla Akat Ata bulunuyordu. Ziyaretin ardından BDP eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ile Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un yer aldığı ikinci bir heyeti adaya göndermek isteyen BDP'ye Başbakan karşı çıkmıştı. Erdoğan'ın "Teröristlerle kucaklaşanlara izin vermeyiz." açıklamalarından sonra bir süre direnen BDP, hükümet kanadının kararlılığı üzerine Erdoğan'ın bahsettiği Kışanak ve Tuğluk'u listeden çıkarmak zorunda kaldı.

ERDOĞAN BU İKİ İSMEDE TEPKİLİ

Geçen hafta Adalet Bakanlığı'na sunulan gayri resmi listede Demirtaş, Türk ve Buldan'ın yanı sıra İdris Baluken de 'yedek' olarak yer aldı. Erdoğan'ın, sert söylemlerini gerekçe göstererek Demirtaş'a itiraz etmesi durumunda heyette Baluken yer alacaktı.  Önceki gün kurmaylarıyla BDP'nin önerdiği isimleri değerlendiren Erdoğan'ın, Demirtaş'ın yanı sıra Ahmet Türk'e de karşı çıktığı ve bu isimlere onay vermediği öğrenildi.

Erdoğan'ın iki isme de çeşitli açıklamaları nedeniyle tepkili olduğu, adaya gideceklerin barışçı mesajlarıyla bilinen isimlerden oluşmasını istediği kaydediliyor. Alınan bilgilere göre, Pervin Buldan ve İdris Baluken'in yanı sıra heyette Sırrı Sakık ve Murat Bozlak gibi isimlerin yer almasına sıcak bakılıyor. Bu çerçevede, İmralı'ya gitmek isteyen BDP'li milletvekillerinin kişisel olarak bakanlığa resmi başvuru yapmasının beklendiği, başvuru yapanlar arasından uygun görülenlere izin verileceği belirtiliyor. Ancak bu formüle soğuk bakan BDP, heyetin parti tarafından belirlenmesi ve kurumsal kimliği temsil etmesini istiyor.

BİZE YAZILI MÜRACAAT GELMEDİ

Başbakan Erdoğan, dün grup toplantısı öncesinde bu konuya ilişkin sorulara, "Yazılı müracaat geldikten sonra gönderilecek isimler belli olur." demekle yetindi. Süreçle ilgili sıkıntı olup olmadığı yönündeki soruya, "Bize sormayacaksınız. Kim gitmek istiyorsa o yazılı müracaatını yapar, o yazılı müracaat üzerine de bakanlık değerlendirmesini yapar. Bize yazılı bir müracaat olmadığına göre bir şeyi değerlendiremeyiz." ifadelerini kullandı.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ise dün İmralı ziyaretiyle ilgili sorulara, "Çalışmamız devam ediyor. Gidecek heyete partimiz karar verecek, Adalet Bakanı da izin verecek." diye konuştu.