BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan ile Biden arasındaki kritik zirve 1 saat 10 dakika sürdü! F-16 sorusuna dikkat çeken cevap

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasındaki kritik zirve İtalya'nın başkenti Roma'da gerçekleşti... ABD Başkanı'nın F-16 savaş uçaklarıyla ilgili soruya verdiği cevap dikkat çekti... 20 dakika olarak planlanan zirve bir saat 10 dakika sürdü...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Roma'daki G20 Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Biden ile yaptığı görüşme sona erdi. 20 dakika olarak planlanan görüşme, yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü. Beyaz Saray, "Türkiye ile yapıcı ilişkileri sürdürmek istiyoruz" ifadesini kullandı. Türk tarafından yapılan açıklamada da görüşmenin pozitif bir atmosferde geçtiği bildirildi.

İletişim Başkanlığı: Pozitif atmosferde gerçekleşti

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan ile Biden, İtalya'nın başkenti Roma'da devam eden G-20 Liderler Zirvesi marjında görüştü. Pozitif bir atmosferde gerçekleşen görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alındı.

Görüşmede iki lider, Türkiye-ABD ilişkilerini daha da güçlendirmek ve geliştirmek için müşterek irade beyanında bulundu. Bu doğrultuda ortak bir mekanizma kurulması konusunda mutabık kaldı.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda karşılıklı atılacak adımların müzakere edildiği görüşmede, NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapıldı. Görüşmede, iklim değişikliği konusunda karşılıklı atılan adımlardan duyulan memnuniyet de dile getirildi.

Beyaz Saray'dan açıklama geldi

ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde, Türkiye ile yapıcı ilişkilerin sürdürülmesi, iş birliği alanlarının genişletilmesi ve anlaşmazlıkların etkin biçimde yönetilmesi arzusunu dile getirdi.

Beyaz Saray'dan yapılan basın açıklamasında, "Biden, yapıcı ilişkileri sürdürme, işbirliği alanlarını genişletme ve anlaşmazlıkları etkin bir şekilde yönetme arzusunun altını çizdi. Biden, savunma ortaklığı ve Türkiye’nin NATO müttefiki olarak önemini yeniden teyit etti ve S-400 konusundaki endişelerini dile getirdi" ifadeleri kullanıldı.

Liderlerin görüşmesinde, Suriye'deki siyasi süreç, Afganistan'da ihtiyaç sahiplerine insani yardımın ulaştırılması, Libya'daki seçimler, Doğu Akdeniz'deki durum ve Kafkasya'nın güneyindeki diplomatik çabaların gündeme geldiği kaydedildi.

ABD Başkanı Biden'ın iki ülke arasında savunma iş birliğini ve Türkiye'nin NATO üyesi olarak önemini teyit ettiği, öte yandan ABD'nin Türkiye'nin Rus S-400 füze savunma sistemine sahip olmasından endişe duyduğuna işaret ettiği bildirildi.

Biden'ın görüşmede ayrıca güçlü demokratik kurumların, insan haklarına saygının, barış ve refah için hukukun üstünlüğünün önemine vurgu yaptığı ifade edildi.

F-16 ve F-35 açıklaması

Roma'daki zirveyi başından beri yerinden takip eden Büşra Arslantaş CNN TÜRK canlı yayınında görüşme hakkındaki son gelişmeleri paylaştı. ABD'den üst düzey kaynaklarına göre, iki lider çok yapıcı bir görüşme gerçekleştirdi. Özellikle Biden'ın bu görüşmede Türkiye ile yapıcı ilişkileri devam ettirmek için net bir mesaj verdiği bilgisinin altı çizildi. Biden'ın görüş ayrılıkları konusunda 'bunu etkili bir şekilde yönetmemiz gerekiyor' mesajını verdiği belirtildi.

Görüşmede Afganistan, Suriye, Libya doğu Akdeniz ve güney Kafkasya'daki gelişmeler masaya yatırıldı. İklim değişikliği konusuna da yer ayrıldı.

Görüşmede F-16 konusuna da değinildi. ABD'li yetkili Biden'ın bu konuda net olduğunu ve bu sürecin devam etmekte olan bir süreç olduğu mesajını verdiğini belirtti.

ABD basının yetkililere 'Türkiye'ye F-16 satacak mısınız' sorusunu sorduğunu belirten Arslantaş, ABD yetkililerin bu soruya Başkan Biden'ın sürecin devam etmesi yönünde mesaj verdiği cevabını verdiğinin altını çizdi.  

F-35 konusunda 27 Ekim'deki Ankara ziyaretine dikkat çeken ABD'li yetkili bu konudaki sürecin de devam etmekte olduğu bilgisini paylaştı.

Fotoğraf çekimi öncesi F-16 sorusun dikkat çeken cevap

Görüşme öncesi fotoğraf çekimi sırasında ABD'li bir gazetecinin 'Türkiye'ye F-16'ları vermeyi planlıyor musunuz?' sorusuna, ABD Başkanı Biden, 'İyi bir görüşme yapmayı planlıyoruz' yanıtını verdi.

Basına kapalı görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken de hazır bulundu.

Erdoğan'ın akşam saatlerinde kameraların karşısına geçmesi ve zirvedeki gelişmeleri değerlendirmesi bekleniyor.

F-16 sorusuna dikkat çeken cevap

Görüşme öncesi fotoğraf çektirilirken "Türkiye'ye F-16'ları vermeyi planlıyor musunuz?" sorusuna Biden'in, "İyi bir görüşme yapmayı planlıyoruz" yanıtını vermesi dikkat çekti.

Erdoğan akşam saatlerinde konuşacak

Basına kapalı görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken de hazır bulundu. Erdoğan'ın akşam saatlerinde kameraların karşısına geçmesi ve zirvedeki gelişmeleri değerlendirmesi bekleniyor.

Erdoğan, Fransa lideri Macron'la da görüştü

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Roma'daki G20 Liderler Zirvesi temasları kapsamında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü. Zirvenin yapıldığı Nuvola Kongre Merkezi'nde iki lider basına kapalı, baş başa bir araya geldi. Görüşme, 50 dakika sürdü.