BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Erdoğan Hazar kıyısında temel attı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, günübirlik çalışma ziyareti için geldiği Türkmenistan’da, Hazar Denizi kıyısındaki Uluslararası Türkmenbaşı D...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, günübirlik çalışma ziyareti için geldiği Türkmenistan’da, Hazar Denizi kıyısındaki Uluslararası Türkmenbaşı Deniz Limanı’nın temel atma törenine katıldı.
Başbakan Erdoğan, Türk firması GAP İnşaat tarafından yapılacak olan limanın temel atma töreni için Türkmen Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’la birlikte makam aracı ile tören alanına geldi. Sıkı güvenlik önlemleri altında törenin yapılacağı alana gelen Erdoğan ve Berdimuhamedov, burada Türkmen halk oyunları ekiplerince karşılandı. Halk oyunları ekipleri, liderlere Türkmence "Yaşaşın Türk ve Türkmen dostluğu" tezahüratında bulundu.
Daha sonra Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, liman maketi üzerinde Erdoğan ve Berdimuhamedov’a inşa edilecek liman hakkında bilgi verdi.

"BİZ TÜRKMENİSTAN’I ATA YURDUMUZ OLARAK GÖRÜYORUZ"
Temel atma töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
"Projenin bir Türkiye firması olan GAP İnşaat tarafından üstlenilmiş olmasından çok büyük bir memnuniyet duyduğumuzu özellikle belirtiyor, GAP inşaatı da burada kutluyorum. Türkmenistan çok kısa bir süre zarfında büyük ilerleme kaydetti. Bölgenin parlayan yıldızlarından biri konumuna yükseldi. Biz Türkiye olarak Türkmenistan’ı ata yurdumuz olarak görüyor, Türkmenistan’ın her başarısından en az Türkmenistan kadar gurur duyuyoruz. Bugüne kadar Türkmenistan ile Türkiye, hemen her alanda hem bölgeye, hem dünyaya örnek teşkil edecek bir işbirliği sergilediler. Bölgemizde barışın kalıcı olması, refahın, istikrarın, huzurun daha fazla artması için birlikte çalışmaya, birlikte üretmeye, işbirliğimizi daha da güçlendirmeye devam edeceğiz. Bir anne ve babanın öz evlatları olarak büyük ailemizin saadet içinde yaşayabilmesi için inşallah çok daha fazla gayret göstereceğiz."

"AVRUPA’NIN EN BATISI İLE ASYA’NIN EN DOĞUSU BİRBİRİNE DAHA FAZLA YAKINLAŞACAK"
Başbakan Erdoğan, "Türkmenistan, demiryolu hatlarını son yıllarda geliştirdi. Bugün temelini atacağımız bu liman da tamamlandığında Avrupa’nın en batısı ile Asya’nın en doğusu birbirine daha fazla yakınlaşacak, Türkiye ve Türkmenistan da bu hat üzerinde stratejik transit ülkeler olacaktır. Ayrıca bu liman sayesinde Hazar Denizi bölgesinin çok daha hızlı ve sağlıklı şekilde kalkınacağına, çok daha fazla istikrar ve refaha kavuşacağına inanıyorum" dedi.
Konuşmaların ardından Erdoğan ve Türkmenbaşı Uluslararası Türkmenbaşı Deniz Limanı’nın ana yazıtını imzaladı. İmzaladıkları ana yazıtı bir kutu içerisinde liman temeline atan Erdoğan ve Berdimuhammedov, daha sonra limana ilk harcı döktüler. Erdoğan’a, inşaat alanından ayrılırken Berdimuhammedov tarafından iki halı tablo hediye edildi.