BIST 10.247
DOLAR 32,36
EURO 34,80
ALTIN 2.394,93
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan basına şantaj yapıyor

CHP, Erdoğan'ın, kamu olanaklarını basın üzerinde şantaj unsuru olarak kullandığı gerekçesiyle Meclis'e önerge verdi.

Abone ol

CHP, "medya ve siyasi iktidar ilişkileri, siyasal iktidarın yasal olmayan yollarla basın üzerinde kurduğu baskıları ve basın sektörünün sorunlarını tespit etmek ve alınması gerekli önlemleri belirlemek" amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

TBMM Başkanlığına sunulan önergenin gerekçesinde, basın özgürlüğünü korumanın devletin olduğu kadar medya kuruluşlarının da görevi olduğu, ancak bugün her iki aktörün de basın özgürlüğünü ihlal ettiği savunuldu.

Gerekçede, 2000 yılındaki ekonomik krizin medya kuruluşları ile ortağı olduğu ekonomik girişimleri siyasi iktidarın kararlarına bağımlı kıldığı ifade edilerek, siyasi iktidarın ilk yıllarında medya kuruluşlarının yönetimlerinin borçlarından dolayı TMSF'ye devredilmesi sonucunda devlet güdümünde bir medya ortaya çıkarıldığı ve büyük gazeteci kıyımları yaşandığı kaydedildi.

Bu durumun medya mensuplarının kendi içlerinde oto sansür uygulamalarını beraberinde getirdiği anlatılan gerekçede, medya-siyaset-ticaret ilişkilerinde yaşanan dönüşümün, oto sansürle sınırlı kalmadığı; siyasi iktidarın baskıları ile köşe yazarlarının belirlendiği bir sürecin yaşandığı ileri sürüldü.

BASINA ŞANTAJ YAPIYOR

Gerekçede, medyayla ilgili sözlerine yer verilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "kamu olanaklarını basın sektörü üzerinde bir şantaj unsuru olarak kullandığı" savunuldu.

Kanaltürk Televizyonu hakkında başlatılan incelemenin, yeni bir baskıcı döneme girildiğini ortaya koyduğu ileri sürülen gerekçede, siyasi iktidarın yaptıklarını eleştiren medya grupları üzerinde baskı kurulmasının yaklaşan Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerini etkilemeye yönelik girişimler olduğu iddia edildi.