BIST 10.657
DOLAR 32,14
EURO 34,90
ALTIN 2.433,16
HABER /  GÜNCEL

Enflasyonda halkı kandırıyorlar

Resmi enflasyon rakamı yüzde 10. Oysa vatandaşın cebindeki enflasyon çok farklı:

Abone ol Hükümetin enflasyonu düşük. Çünkü sepetinde DVD var, cips var, kontakt lens var. Ahmet Bey'inki yüksek. Çünkü sepetinde yüzde 19'luk kira, 27'lik tüp, 114'lük kıyma zammı var.

"Dünyanın en pahalı benzini bizde" diye övünürken, dün yeni bir zam daha geldi. Furya tüpgaz ve otogaz zamlarıyla sürdü. Çok yakında iğneden ipliğe her şeye zam bekleniyor!

Halkın hesabı başka

TÜİK; kontak lens, cips ve DVD ile hesap yapıp enflasyonu yüzde 10.12 çıkarttı. Biz de benzinle, kirayla, peynirle hesapladık. Gerçek enflasyon yüzde 35 oldu.

Rakamlar arasında uçurum

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre TÜFE'de düşük çıkan ancak ÜFE'de rekor kıran Haziran ayı enflasyonu, sokağın enflasyonu yanında devede kulak kaldı. Resmi rakamlara göre bir yıllık enflasyon yüzde 10.12 olurken, halkın tüketiminin başında gelen kira, gıda, tüpgaz, doğalgaz, ulaşım gibi temel gider kalemlerindeki artış ortalama yüzde 35'i buldu. Geliri resmi enflasyon kadar artan vatandaşın bütçesi açık verirken alım gücü iyice düştü.

İlgisiz ürünler seçildi

Enflasyon hesabında kullanılan ürün sepeti geçen yıl Şubat ayında yenilendi. Uzmanlara göre yeni sepette hükümetin artışını kontrol etmekte zorlandığı bazı kalemlerin oranı azaltıldı. Dolayısıyla yeni sepet gerçek enflasyonu net bir şekilde yansıtmıyor. Oysa vatandaşın hergün kullanmak zorunda olduğu gıda maddeleri, benzin, doğalgaz, giyim, sağlık ve eğitim gibi kalemlerdeki artışlar açıklanan enflasyon rakamlarının iki katından fazla oluyor. Dolayısıyla 'memuru enflasyona ezdirmedik' sözü de havada kalıyor.

Kaynak: Takvim