BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Cepte kapanma işkencesi

GSM operatörleri, Telekomünikasyon Kurumu ile karmaşa yaşıyor, vatandaş mağdur oluyor. Kara listeye giren 1 milyon telefon kapatılıyor.

Abone ol

GSM operatörleri, Telekomünikasyon Kurumu ile karmaşa yaşıyor, vatandaş mağdur oluyor. Kara listeye giren 1 milyon telefon kapatılıyor. Operatörler kaçak olmayan cepler için bildirim yaptığını söylerken TK "gelmedi" diyor. İletişimin en üst kurumuna telefonla ulaşılamıyor

Telekomünikasyon Kurumu'nun (TK) kaçak telefonlarla mücadele için geçen yıl başlattığı kayıtlı telefon uygulamasında olan yine vatandaşa oldu. Yaklaşık 10 gün önce 1 milyona yakın cep telefonu, kurumlararası bilgi ve belge karmaşası, başvuru eksikliği ve benzer hatalar nedeniyle yemden kapatılmaya başlandı.

Karaliste gitti
Geçtiğimiz yıl, cep telefonu kullanıcılarının tamamına ait marka, model ve IMEI bilgilerini kayıtlarına aktaran TK, 33 milyona yakın cihaz içinde 12 milyon kayıtdışı telefon tespit etti. Bu nedenle GSM şirketlerinden ve cihaz ithal eden firmalardan bilgi ve belge isteyen TK, gelen kayıtları tasnif ederek kurum kayıtlarına geçirdi. Aboneler 5 YTL vererek kayıtlarını düzelttirdi. Ancak çözülmüş gibi görünen sorun, kayıtlarım haftalık yemleyen TK'nın "toplu kara listesini" Turkcell, Telsim ve Avea'ya göndermesiyle yemden başladı. TK'nın "kapatılması" talimatıyla gönderdiği listede kaçak görünen telefon sahiplerinin gerçekte kurumların, ithalatçı firmaların ve klonlamada uzmanlaşmış kaçakçıların mağduru olduğu ortaya çıktı.

Hatalı bilgiler yaktı
TK'nın kara listesinde halen 1 milyonunun üzerinde cep telefonu bulunuyor. Bunların 400 bine yakınının IMEI numarası kopyalanmış, yani klonlanan telefonlar olduğu öğrenildi. Diğer mağdur telefonların ise ithalatçı firmadan gelmeyen ya da geç gelen bildirimler nedeniyle TK kayıtlarına göre "tanımlanamayan" telefonlar olduğu ve bu yüzden kara listeye alındığı belirtiliyor.

Kurum yetkililerinden alınan bilgiye göre, sorunun bir kaç nedeni var. Öncelikle ithalatçı firmalar ithal edecekleri cepleri yasal olarak bildiriyor. Örneğin "30 bin tane A seri nolu B model telefon getireceğim" diyor, ithalatın ardından getirilen cep telefonlarının bildirimi için 3 aylık süre var. Genellikle ithalatçılar bu süre dolmadan bildirim yapmıyor ve telefonlara satıyor. Böylece bildirimi yapılmamış cep telefonları sisteme giriyor. TK da sinyalini aldığı telefonu kendi kayıtlarında bulamayınca "kara listeye" alıyor.

Haber: Gülümhan GÜLTEN

Kaynak:Vatan