BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,55
ALTIN 2.381,98
HABER /  GÜNCEL

Zorla oral sekse 15 yıl

Yargıtay, bir tecavüz davasında, "cinsel saldırı" suçunu yeni TCK’ya göre yeniden değerlendirdi

Abone ol

Yargıtay, bir tecavüz davasında, "cinsel saldırı" suçunu yeni TCK"ya göre yeniden değerlendirdi ve "oral seksi" bu suçun kapsamına soktu. Yeni TCK çerçevesinde çocuklara "oral seks" yaptıran kişiler, "cinsel istismar" suçundan 15 yılla yargılanıp hüküm giyecek. Eskiden bu sadece dört yıldı.

Hatay"ın Dörtyol İlçesi"nde sanık Burhan B."ye, 15 yaşından küçük bir kızın "vücuduna oral ve vajinal yolla parmak ve cinsel organ ithal etme" eyleminden dava açıldı. Dörtyol Asliye Ceza Mahkemesi, sanık Burhan B."yi eski TCK"daki "ırza tasaddi" suçundan iki yıl hapse mahkum etti.

Dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 5. Ceza Dairesi, mahkumiyet kararını oybirliğiyle bozdu. Daire, sanığın eyleminin "ırza tasaddi" değil "Nitelikli cinsel istismar" olduğuna karar verdi.

Suç, yeni TCK yürürlüğe girmeden 1 Haziran 2005"ten önce işlendiği için sanık B., lehine olan eski TCK hükümlerinden ve ağır cezada yeniden yargılanacak. Yargı çevrelerinde şu değerlendirme yapıldı:

"Sanık, suçu yeni TCK yürürlüğe girdikten sonra işlemiş olsaydı, 15 yıla kadar hapisle cezalandırılacaktı. Yargıtay, suçun vasfını değiştiren bir bozma kararı verdi. Ancak, sanık suçun tarihi nedeniyle eski TCK"nın lehe hükümlerine göre yeniden yargılanıp cezalandırılacak. Eski TCK"da sanğın hangi maddeden yargılanacağına mahkeme karar verecek"

Haber: Oya ARMUTÇU

Kaynak:Hürriyet