BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,55
ALTIN 2.384,73
HABER /  GÜNCEL

Yirmibir ilde kene alarmı

3 başlık altında toplanan eylem planına göre tüm hayvanlar ve barınaklar ilaçlanacak.

Abone ol

Hükümet keneye karşı büyük bir savaş başlattı. 3 başlık altında toplanan eylem planına göre tüm hayvanlar ve barınaklar ilaçlanacak.

Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında önceki gün toplanan Bakanlar Kurulu'nda son günlerde herkesin korkulu rüyası haline gelen Kırım- Kongo Kanamalı Ateşi hastalığıyla mücadele edilmesi kararı alındı. Tarım Bakanlığı'nın hazırladığı Keneyle Mücadele Eylem Planı, Bakanlar Kurulu'nda kabul edilerek yürürlüğe girdi. Ufacık kene yüzünden hükümet kesenin ağzını açtı. Keneyle Mücadele Eylem Planı için 50 bin YTL kaynak ayrıldı. Başta Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı"na neden olan Hyalomma cinsi kenenin tespit edildiği 21 ilde kırmızı alarm verilecek. Eylem Planı 3 başlık altında toplanıyor. Planının birinci ayağını, "bilgilendirme ve bilinçlendirme' oluşturuyor. Tarım Bakanlığı, hayvancılık ile uğraşanları, Sağlık Bakanlığı ise tüm vatandaşları kene konusunda bilgilendirmek için geniş kapsamlı bir eğitim seferberliği başlatılacak. Hazırlanan broşür ve kitapçıklar yakında valilikler aracılığıyla vatandaşlara dağıtılacak.

Eylem Planı'nın ikinci ve en önemli ayağını ise Türkiye'deki tüm hayvanların ilaçlanması oluşturuyor. Buna göre önce hastalığın şu anda tespit edildiği 21 ilde ilaçlamalar başlatılacak.

ÜCRETSİZ İLAÇLAMA

İlaç giderlerinin tümünü Tarım Bakanlığı'nın karşılayacağı mücadele sırasında, önce tüm hayvanlar, ardından hayvan barınakları tek tek ilaçlanacak. Bu işlem hayvanların meraya çıkışları ve sonbaharda dönüşleri sırasında yılda iki kez gerçekleştirilecek. İlk ilaçlama bu sonbaharda start alacak. Eylem Planı'nın son ayağını üreticilerin mücadeleye aktif katılımının sağlanması oluşturuyor. Üreticilerin keneyle mücadeleye aktif katılımını sağlamak için valiliklerin koordinasyonunda, Sağlık, Çevre İl Müdürlükleri ve yerel yönetimleri müşterek çalışma yapacak.

KUŞLAR GETİRMİŞ

Plan hakkında BUGÜN'e konuşan Tarım Bakanı Mehdi Eker, Kenenin Türkiye'de yeni bir olgu olmadığının altını çizdi ve "Türkiye'nin her yerindeki kene hastalıklı diye bir şey yok. Bu hastalığı bulaştıran "Hyalomma' cinsi kene. Bunun bulunduğu yerde hastalık yayılıyor. Her insanda görülmüyor. Genelde hayvancılık ile uğraşan insanlarda bu hastalık görülüyor. Hastalığın göçmen kuşlarla ülkeler arasında yayıldığı tahmin ediliyor" dedi. Kırım-Kongo kanamalı ateşli hastalığının kökünü kazıma konusunda kararlı olduğunu vurgulayan Eker, Keneyle Mücadele Eylem Planı için hükümetin kesenin ağzını açtığını duyurdu.

Hükümet, keneyle etkin mücadele için 50 bin YTL kaynak ayırdı. İlaçlama ve diğer tüm tedbirlerin parasını devlet karşılayacak.

Kaynak:Bugün