BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,60
ALTIN 2.384,54
HABER /  DÜNYA

Teröristi iade etmediler

Avrupa'da ikinci Fehriye Erdal krizi. Belçika'dan sonra Hollanda da Türkiye'nin iade isteğini geri çevirdi.

Abone ol

Bahar Kimyongür Lahey"de yargı önüne çıkarıldı. İddia makamı ve savunma tarafını dinleyen mahkeme heyeti, Bahar Kimyongür için yöneltilen suçların, sanığın Türkiye"ye iadesini gerektirmediği ve bu nedenle derhal serbest bırakılması gerektiği görüşüne vardığını bildirdi.

Kimyongür"ün iki avukatı yaklaşık üç saat süren savunmalarında, sanığa yönelik bütün suçlamaların Hollanda"da cezayı gerektirmediğini,Türkiye"ye iade edilmesi halinde en az 15 yıl hapis cezasına çarptırılacağını öne sürdüler. Savunmalarını, Türk hukuk sisteminin Avrupa ülkelerine göre “tamamen eksik, kötü ve baskıcı” bir işlevle çalıştığı iddiaları üzerine kuran savunma avukatları, PKK"lı terörist Nuriye Kesbir örneğinin dikkate alınmasını isteyerek, isnat olunan suçların çok daha ağır olmasına karşılık onun bile iade edilmediğine dikkati çektiler.

Mahkemenin serbest bırakma kararının ardından 50 dolayında DHKP-C yanlısı mahkeme binası içinde ve dışında sevinç gösterilerinde bulundu.

Bahar Kimyongür, daha sonra ailesi ve arkadaşlarıyla Belçika"ya gitmek üzere Lahey"den ayrıldı. Kimyongür"ün serbest bırakılmasına ilişkin karara, savcılığın 15 gün içinde bir üst mahkeme nezdinde itiraz hakkı bulunuyor.

Bahar Kimyongür, hakkında uluslararası arama emri bulunduğu için nisan ayı sonunda Lahey"de polis kontrolü sırasında yakalanmış ve ardından Türkiye Hollanda"dan iade talebinde bulunmuştu. Hollanda"nın,Bahar Kimyongür hakkındaki 22 Mayısta yaptığı bilgi talebini Türkiye derhal yanıtlamış ve gerekli bilgileri mahkemeye iletmişti.

Belçika"da doğup büyüyen ve çifte vatandaşlık statüsü bulunan Bahar Kimyongür (32), terör örgütü DHKP-C üyesi olarak geçen şubatta bu ülkedeki Brugge Mahkemesinde yargılanmış ve 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. DHKP-C"nin basın sözcüsü olarak tanınan Bahar Kimyongür, Belçika"da sabit ikameti bulunduğu gerekçesiyle temyiz hakkı çerçevesinde serbest bırakılmıştı.