BIST 10.677
DOLAR 32,21
EURO 34,94
ALTIN 2.429,70
HABER /  GÜNCEL

Atatürkün saati kayıp

Alman Komutan'ın Conkbayırı hatırası olarak Atatürk'e verdiği saat bulunamıyor.

Abone ol

Çanakkale Savaşları sırasında, 5. Osmanlı Ordusu Komutanı Mareşal Otto Liman Von Sanders'in Atatürk'e hediye ettiği saatin kayıp olduğu ortaya çıktı. Bugüne kadar Anıtkabir Müzesi'nde olduğu düşünülen altın saatin müze envanteri içinde yer almadığı Genelkurmay Başkanlığı Anıtkabir Komutanlığı tarafından da doğrulandı.

Konuyu araştıran Çanakkale Savaş Alanları Yerel Tarih Araştırmacısı Cemalettin Yıldız ve Savaş Alanları Gezi Kılavuzu Halis Tonka, Kültür Bakanlığı'nın 1988 yılında Conkbayırı Tepesi'ne yaptırdığı anıtın yanına "Liman Von Sanders'in 10 Ağustos 1915 gecesi Mustafa Kemal Atatürk'e hediye ettiği altın saat şu anda Anıtkabir Müzesi'ndedir" notundan yola çıkarak araştırma yaptıklarını ancak saatin Anıtkabir'de bulunmadığını tespit ettiklerini söylediler.

ANITKABİR'DE YOK
Atatürk'e hediye edilen altın saatin mutlaka ortaya çıkartılması gerektiğini belirten Çanakkale Savaş Alanları Yerel Tarih Araştırmacısı Cemalettin Yıldız, "Anıtkabir'e yaptığım ziyarette, altın saati aradım. Oradaki bir görevli, böyle bir saatin müzelerinde olmadığını söyledi. Bizim amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemektir. Altın saat ortaya çıkartılana kadar çalışmalarımız sürecek" diye konuştu.

MANEVİ DEĞERİ BÜYÜK
Mustafa Kemal Atatürk, 10 Ağustos 1915 tarihinde Conkbayırı'ndaki savaşa bizzat katıldı. Savaş sırasında Mustafa Kemal'in yakınına düşen bir top şarapneli, göğsünün üzerinde bulunan saati parçaladı. Atatürk, gösterdiği başarıdan dolayı tebrik etmek için kendisini çağıran Alman Maraşal Von Sanders'in yanına gitiğinde, hayatını kurtaran saati Sanders'e hediye etti.

5. Osmanlı Ordusu Komutanı Mareşal Otto Liman Von Sanders de Mustafa Kemal'in jestine karşılık olarak cebindeki aile armalı altın saati kendisine takdim etti. Yakın zamana kadar, Anıtkabir Müzesi'nde olduğu tahmin edilen bu saatin, müzede olmadığı da kesinleşti.

Haber Oktay Mehmet
Kaynak: Yeni Şafak