BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 35,01
ALTIN 2.427,00
HABER /  SAĞLIK

Enerji içeceklerine dikkat!

Özellikle gençlerin terçih ettiği enerji içeceçekleri, içinde bulunan katkı maddelerinden dolayı önemli sağlık sorunlarına yol açtığını biliyor muydunuz?

Abone ol

Gençler arasında kullanımı giderek artan enerji içecekleri, içindeki katkılardan dolayı kalp spazmına bile sebep olabiliyor.

Zaman gazetesinin haberine göre, Enerji içeceklerinde yoğun bulunan kafeinin uyarıcı bir madde olduğunu vurgulayan Dr. Nevzat Çizmeci, bunun kalp hızını artırdığı ve kalpte ritim bozukluğuna yol açtığını söylüyor. Bilinçsizce tüketilen enerji içecekleri, spor içecekleriyle aynı kefeye konulabiliyor. Oysa iki içecek birbirinden çok farklı. Spor içeceklerinde karbonhidrat, vitamin, mineral ve sodyum, potasyum gibi kan için gerekli maddeler bulunuyor. Enerji içecekleriyse kafein ve guarana gibi uyarıcı maddelerden oluşuyor. Spor içeceklerini ağır spor yaparak sıvı kaybeden kişiler, suyla birlikte tüketebilirken enerji içecekleri gençler arasında su gibi tüketiliyor.

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakül-tesi’nde görevli Uzman Dr. Nevzat Çizmeci, özellikle gençler arasında kullanımı giderek artan enerji içeceklerinin okullarda satılmasının yasaklanması gerektiğini söylüyor. Enerji içeceklerinin çocuk ve gençlerden bütünüyle uzak tutulması gereken bir sıvı türü olduğunu belirten Çizmeci, “Enerji içeceklerinin içinde bulunan kafein gibi maddeler kalp spazmına neden olmakta. Enerji içeceklerinde yoğun bulunan kafein uyarıcı bir madde. Bu madde kalp hızını artırarak, kalpte ritim bozukluğuna yol açmakta, ayrıca tansiyonu yükseltmekte.” diyor. Günlük fiziksel aktivitesini yerine getiren ya da oyun oynayan çocukların bu içecekleri kullanmasına gerek olmadığını kaydeden Çizmeci, şu ifadeleri kullanıyor: “Bu tür içeceklerin düzenli kullanılması çocuk ve gençlerde şişmanlık, obezite ve diş çürükleri gibi birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Enerji içecekleri ise çocuk ve gençlerden bütünüyle uzak tutulması gereken bir sıvı türüdür. Üretici firmalar tarafından bu içeceklere sözde amino asit takviyesinin yapılmasıyla gençlerin birtakım doğal ihtiyaçlarını karşılıyormuş gibi sunulmakta. Örneğin; L-Karnitin’in yağ yakıcı ve şişmanlık önleyici etkisinden söz edilmekte ve açıkça göz boyama ve halkı yanlış bilgilendirme yoluna gidilmektedir. Hâlbuki içinde kullanılan kafein gibi maddelerin kalp spazmına neden olduğu gerçeğine değinilmemektedir.”

Vücudun en önemli içeceğinin su olduğunu kaydeden Çizmeci, vücudun susuz kalması durumunda birtakım hastalıkların ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Devletin, sağlık politikası olarak, hazır gıda ve içeceklerdeki şeker oranını azaltmasını isteyen Çizmeci, “Çocukların okullarda temiz su kaynaklarına ücretsiz erişimi sağlanmalı, su ile sodaların şeker ve tatlandırıcı ile hazırlanması önlenmeli. Su, halen hayatın kaynağını ve sağlıklı yaşamın devamını temsil etmeyi sürdürmektedir. Diğer tüm sıvılar ise şehir efsanesidir.” diye konuşuyor.