BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

En sert muhalifini affetti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 10 yıldır hapis tutulan en meşhur muhaliflerinden milyarder iş adamı Mihail Hodorkovski’nin affedilmesi...

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 10 yıldır hapis tutulan en meşhur muhaliflerinden milyarder iş adamı Mihail Hodorkovski’nin affedilmesini öngören kararı imzaladı.
Putin, Perşembe günü sürpriz bir açıklama yaparak, bir zamanlar Rusya’nın en zengin kişilerinden olarak gösterilen ve muhalefetin siyasi görüşlerinden dolayı mahkum edildiğini öne sürdüğü işadamını affedeceğini söylemişti. Hodorkovski’nin, cezasını çektiği Kuzey Kutup Dairesi yakınlarındaki hapishaneden serbest bırakıldıktan sonra Almanya’ya gideceği öğrenildi.

11 YIL 9 AY CEZA ALMIŞTI
Açıklandığı anda yürürlüğe giren kararda, Putin, “İnsaniyet ilkeleri çerçevesinde” Hodorkovski’yi affettiğini ifade etti. Perşembe günü bir açıklama yapan Putin, Hodorkovski’nin, annesinin sağlık durumu kötü olduğundan dolayı affedilmeyi istediğini belirtmişti. Anne Marina ve işadamının avukatları için Hodorkovski’nin bu talebinden haberdar olmadıklarını açıkladı.
2003 yılında, mali suçlara ilişkin iki davadan yargılanan Hodorkovski, suçlu bulunmuş ve daha sonra 11 yıla çıkartılan 9 yıl hapis cezası almıştı. Rus muhalifler ise, işadamının Putin’in potansiyel siyasi rakibi olduğu ve siyasi kariyer hedefleyen diğer işadamlarına “ibret” olması bakımından cezalandırıldığını öne sürüyor.
Hodorkovski’nin ortağı olduğu Yukos petrol şirketi, işadamının tutuklanmasından sonra iflas etmiş ve devlete bağlı petrol şirketi Rosneft’e devredilmişti.
(İHA)