BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Çatışmasızlık olumlu bir durumdur ama...

Meclis’teki bütçe görüşmelerinde söz alan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, çözüm sürecine ilişkin, "Çatışmasızlık olumlu bir durumdur a...

Abone ol

Meclis’teki bütçe görüşmelerinde söz alan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, çözüm sürecine ilişkin, "Çatışmasızlık olumlu bir durumdur ama asla yeterli değildir” dedi.
2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2012 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı’nın açık oya sunulması öncesinde siyasi partiler bütçenin tümü üzerinde Genel Kurul’da son konuşmalarını yaptı. BDP grubu adına söz alan Hakkari Milletvekili Adil Zozani, AK Parti, CHP’yi ve MHP’yi “sansürcü üçüzler” olarak niteleyerek, “Tarihin karanlık sayfalarına bir yenisini eklediniz. Bizlerin hanesine yeni bir ak sayfa eklenmesine vesile oldunuz. İlahi adaletin er ya da geç tecelli edeceğine olan inancımızla tarihin gerçeğini yüzünüze haykırmaya devam edeceğiz. Parlamento tarihine çalıntı vekillik kavramını da eklemiş oldunuz, bu ayıpla yaşayın yaşayabildiğiniz kadar” ifadelerini kullandı.
Herkesin kendi kimliği ve kültürü ile özgür bir ortamda yaşadığı bir gelecek vaat ettiklerini belirten Zozani, “Halkımızla birlikte geleceği inşa etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇATIŞMASIZLIK OLUMLU BİR DURUMDUR AMA ASLA YETERLİ DEĞİLDİR”
BDP grubu adına ikinci sözü alan Grup Başkanvekili Pervin Buldan, “Bugün bütçe görüşmelerinin son günü. Eşit gelir dağılımından uzak, insan hak ve özgürlüklerini temel almayan, emekçiye, yoksula, kadına yer vermemiş, bilime kaynaklarını kapatmış, sağlık hakkından, eğitim hakkından çalıp silaha harcanmış erkek egemen bir bütçe kanun tasarısının daha görüşmelerini sonlandırmak üzereyiz” diyerek 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’nı eleştirdi.
Bugüne kadar parlamentoda görüşülen bütçelerin hep savaşa hizmet ettiğini söyleyen Buldan, ülkenin maddi ve manevi bütün kaynaklarının savaş lobilerine peşkeş çekildiğini iddia ederek, “Asimilasyon, zorunlu iskan ve katliamlar bile Kürtleri bertaraf etme yolunda bir yöntem olarak kullanıldı. Devlet güçleri tarafından terör, asayiş, bölücülük gibi birçok tanımlama yapıldı. Bu yanlış anlayışın bir halka bahşettiği şey, acıyla, kanla geçen yükü ağır yıllar oldu. Bir halkın dilini, kimliğini, kültürünü, onurunu ilgilendiren tarihsel bir sorundur. Bu bağlamda tarihsel önemde bir sürecin içine girdik, önümüzde çok yönlü boyutları olan bir mesele var. 1 yıldır taraflar arasında görüşmeler yürütülmekte, demokratik talepler ile müzakere edilerek kalıcı bir barış hedeflenmektedir. PKK’da süreci ilerletecek kararları uygulamaya koymuştur. 1 yıldır görüşmeler devam etmesine rağmen hala müzakere aşamasına geçilememiştir. Hükümet somut adımları atmaktadır. Hükümet kanadından atması gereken samimi ve somut adımları hâlâ göremedik. Çatışmasızlık olumlu bir durumdur ama asla yeterli değildir” ifadelerini kullandı.
(İHA)