BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Yavru çakala şans ilk kez güldü

Bolu’da bir aracın çarpması sonucu beli kırılan ve arka ayakları felç olan ’Şanslı’ isimli yavru çakala, Eskişehir’de bir ortopedi firması t...

Abone ol

Bolu’da bir aracın çarpması sonucu beli kırılan ve arka ayakları felç olan ’Şanslı’ isimli yavru çakala, Eskişehir’de bir ortopedi firması tarafından tekerlekli ayak yapıldı.
Bolu Yedigöller Milli Parkı’nda bir aracın çarpması sonucu beli kırılan çakalın, Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde yapılan sağlık kontrolleri sonucunda arka ayaklarının felç olduğu tespit edildi. Eskişehir’de birçok hayvana ücretsiz protez ve ortez yapan bir ortopedi firmasının sahibi Niyazi Çapa, dün ayaklarının felç olduklarını öğrendiklerini ve sabaha kadar yürüme cihazını hazırladıklarını söyledi. Çakalın ortezle yürüyebilmesi için rehabilitasyon süresi olduğunu ifade eden Çapa, ‘‘Çakalın yerde sürünmemesi lazım, ayağa kalkması lazım deniyor. Türkiye’de bu işi bizden başka yapan olmadığı için bizi telefonla aradılar. Orada Doğayı ve Hayvanları Seven Sevdiren Derneği Başkanı Zafer Akkaya’nın gayretleriyle Eskişehir’e geldi. Gece sabaha kadar çalışarak cihazını yaptık. Bugün de yürüteceğiz ancak bir rehabilitasyon müddeti var’’ dedi.
Firma tarafından bugüne kadar birçok hayvan yürüttüklerinden bahseden Çapa, ‘‘Bu çakalla birlikte repertuarımız oldukça genişledi. Kedi, köpek, güvercin, leylek, buzağı, at, tavşan yürüttük ve dünyada tavşan ile ata ilk biz ortez taktık. Dünyada ilk atı protezle yürüten kişi bizleriz. Bu hizmetlerimiz devam ediyor. Bu hizmetlerimiz devam ediyor’’ diye konuştu.

"GİRNE BELEDİYE BAŞKANI’NIN KÖPEĞİNİN CİHAZINI DA BİZ YAPTIK"
Kişilerin ücret ödemeden hayvanları için yürüme cihazı temin edebileceklerine de değinen Niyazi Çapa, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bin, bin 500 dolara ülkemize yabancı ülkelerden yürüme cihaz getirtmek, ülkenin dövizini heba etmenin anlamı yok. Türkiye’de biz yapıyoruz. Şu anda Kıbrıs’taki Girne Belediye Başkanının köpeğinin cihazını da biz yaptık. Ancak irtibat kuramadık. Kıbrıs, İtalya, İran ve Azerbaycan’dan da ölçüler geliyor. Biz kimseye ‘hayır’ demiyoruz. Kimseden bir kuruş almadık, almıyoruz, almayacağız. Tamamen sosyal bir hizmet olarak bu işi düşünüyoruz."
Artık doğada yaşayamayacak olan çakalın Düzce’de bulunan rehabilitasyon merkezinde kalacağı öğrenildi.
(İHA)