BIST 9.947
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.430,15
HABER /  SAĞLIK

Eller bununla silinirse daha hijyenik!

Avustralya'da yapılan bir araştırmada kağıt havluların daha hijyenik olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

Uzmanlar kağıt havluların eli çabuk kuruttuğunu ve mikrop transferini engellediğini belirtti.

Bilim insanları eli kurutmanın en iyi yolunun kağıt havlu olduğunu söyledi. Kağıt havluların eli hızlıca kurutmakla kalmadığı aynı zamanda mikrop geçişini de önlediği belirtildi. Elektrikli kurutuculardan çok daha hijyenik olduğunu belirten uzmanlar, elektrikli kurutucuların mikrop yaymaya çok daha müsait olduğunu kaydetti.

Ellerin yıkanmasının önemine dikkat çeken uzmanlar, yıkandıktan sonra uygun şekilde kurutulmamış elin bir yararının olmayacağına vurgu yaptı. Bunun sebebi olarak da uzmanlar mikropların ıslak elde kuru elden daha uygun şekilde geçmesine bağlıyor.

Biyokimya uzmanı Cunrui Huang 12 çalışmaya irdeleyip bunların sonucunda kağıt havlunun çok daha iyi sonuç verdiğini buldu. Bir çalışmada sadece 10 saniyede elin yüzde 96'sının kuruduğunu ve hemen 15 saniye sonra yüzde 99'unun kuruduğu görüldü.

Buna karşılık elektrikli kurutma makinesinde en az 45 saniye aldığı görüldü. Bu geçen zamanın önemli olduğunu kaydeden uzmanlar çünkü birçok insanın elini kurutmak için çok az zamanlarının olduğuna işaret etti.

Westminster Üniversitesi Mikrobiyoloji ve Moleküler Biyoloji Bölümü'nden Keith Redway E.coli ve salmonella gibi mikropların kurutma makinesi aracılığı ile çok kolay yayılabileceğini belirtti. Uzmanlar özellikle umumi tuvaletler ve halkın ortaklaşa kullandığı mekanlarda kağıt havlu kullanılmasının önemine dikkat çekti.