BIST 10.046
DOLAR 32,37
EURO 34,75
ALTIN 2.412,65
HABER /  GÜNCEL

El ve gözler neyi anlatıyor?

Bilimsel bir çalışmada el ve göz tercihinin şizofreni hastalığı üzerine etkileri ortaya çıkarıldı.

Abone ol

İşte detaylar: Atatürk Üniversitesi Prof. Dr. Şenol Dane başkanlığında Psikiyatri Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinin de aralarında bulunduğu 7 öğretim üyesinin 88 şizofren hastası ve 118 sağlıklı insan üzerinde yaptıkları bilimsel çalışmada, dünyada ilk defa el ve göz tercihinin şizofren hastalığındaki etkileri belirlendi. Uluslararası önemli bir bilimsel dergide de bir süre önce yayımlanan çalışmayı anlatan Prof. Dr. Dane şu bilgileri verdi:

SOLLA YEMEK, SAĞLA YAZI

 "Yemeği sol eliyle yiyip, sağ eliyle yazı yazabilen kişiler yani değişik işlerde değişik ellerini kullanan kişilere ambidexter denilmektedir. Yaptığımız araştırmada her iki elini de kullanabilen kişilerde şizofreni hastalığı daha fazla görüldüğünü belirledik."

İKİ GÖZDEN BİRİ DAHA AKTİF

İnsanların sahip olduğu iki gözden birinin daha aktif kullandıklarını belirten Prof. Dr. Dane, sözlerini şöyle sürdürdü: "İnsanlar gözlerinden birini daha aktif olarak kullanmaktadır fakat kişi bunun farkında değildir. Yaptığımız çalışmada el ve göz kullanımı tercihleri arasında farklılık varsa yani sağ elini kullanan sol gözünü daha aktif olarak kullanıyorsa bu kişilerde şizofreni riski daha fazla olduğu belirledik. Ayrıca şizofreni hastalarında sol göz kullanım tercihi daha fazla." Prof. Şenol Dane yaptıkları bilimsel çalışmanın dünyada bu alanda yapılmış ilk olduğunu ve şizofreni hastalığının tanı ve tedavisinde yeni ufuklar açabileceğini ifade eden Prof. Dr. Şenol Dane, "Bu alandaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.