BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.411,23
HABER /  POLİTİKA

Hükümet açılım için düğmeye bastı

Demokratik Açılımı "kısa(süreç), orta(yasalar), uzun(yapılanların hayata geçirilmesi)" vade olarak tanımlayan hükümet, Demokratik Açılım sürecinde orta vadeyi hayata geçiriyor.

Abone ol

İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı üç ayrı 'Açılım Yasa Tasarısı' önümüzdeki hafta meclise geliyor. Kamuoyunda "Taş Atan Çocuklar" olarak bilinen açılım'ın ilk yasası sokak eylemlerinin ardından rafa kaldırılırken, İnsan Haklarını ve Ayrımcılığı Önleme Kurulu ve İşkenceyi Önleme Sözleşmesinin Ek Protokolü açılımın meclise gelecek tasarıları arasında yer alıyor.

Hükümet, açılım yasaları için düğmeye bastı. Demokratik Açılımı "kısa(süreç), orta(yasalar), uzun(yapılanların hayata geçirilmesi)" vade olarak tanımlayan hükümet, Demokratik Açılım sürecinde orta vadeyi hayata geçiriyor.

AYRIMCILIK KOMİSYONU

Ayrımcılık Komisyonu'nun kurulmasıyla ayrımcılıkla ilgili her hangi bir şikâyeti olan bu komisyona rahatlıkla başvurabilecek. Düzenleme ayrıca kurula özellikle işkenceye yönelik şikâyetlerin incelenip sonuçlanması, insan hakları alanındaki gelişmeleri takip etmesi gibi görev ve sorumluluklar yüklenecek. Diğer bir düzenleme olan İşkenceyi Önleme Sözleşmesi Ek Protokolüne ilişkin tasarı da Avrupa Birliği'nden gelecek inceleme komisyonlarına Türkiye'de gözaltı ve tutuklama merkezlerini ziyaret etme imkânı getiriyor. Bu tasarı ile aynı zamanda Bağımsız Kolluk Şikâyet Mekanizması bir yandan, diğer yandan da güvenlik güçlerinin haksız yere eleştirilmesinin önüne geçilecek.

GÜVENLİK MÜSTEŞARLIĞI'NIN KURULMASI

TBMM Gele Kurulu'nda bekleyen ve Terörle mücadeleye yönelik hazırlanan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nın kurulmasına ilişkin tasarı da Ocak ayının yasal düzenlemeleri arasında yer alacak. Tasarı, müsteşarlığa bağlı bir Terörler Mücadele Koordinasyon Kurulu oluşturulması ve kurulun, terörle mücadele politikaları oluşturmasını öngörüyor. Kurul aynı zamanda stratejik çalışma yapacak, başkanlığını İçişleri Bakanlığı üstlenecek.

ESKİ İSİMLERİ GERİ VERME HAKKI

Öte yandan, özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesindeki ilçelerin ve semt adlarını ve isimleri değiştirilen yerleşim birimlerine yerel talep olması halinde mevzuat hükümlerine uygun olarak eski isimlerin verilmesine ilişkin çalışmalar da yürütülüyor. Bu arada Diyanet İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı da Kuran-ı Kerim'in Kürtçe meali üzerinde çalışmalarını yürütüyor.

ATALAY VEKİLLERLE GÖRÜŞECEK

Bu süreçte parti dengelerini korumak amacıyla; İçişleri Bakanı Beşir Atalay önümüzdeki günlerde 50'şer kişilik milletvekili gruplarıyla bir araya gelerek, açılımla ilgili sıkıntı ve taleplerini dinleyecek, önerilerini alacak. Milletvekillerinin öneri ve talep ve sıkıntıları bir rapor haline getirilecek.

AÇILIM SEMİNER VE PANELLERLE ANLATILACAK

AKP'nin, yeni yılda açılım sürecinde başlatacağı çalışmalar arasında panel, seminer ve açık oturumlar da bulunuyor.

AKP, 81 il de demokratik açılımı sürecini düzenleyeceği paneller, seminerler ve açık oturumlarla anlatacak. Bakanlar ve milletvekillerinin yanı sıra akademisyenler ve aydınlar da katkı verecek. Genel Merkez yönetimi bölge toplantılarına devam edecek.

İkinci açılım toplantısı yılbaşından sonra İç Anadolu ve Ege bölgesi milletvekilleriyle yapılacak. (Dünyabülteni)