BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Efsane Tünel tarih müzesi oluyor

Konak Belediyesi kent turizmine yeni bir soluk kazandıracak olan çalışma için önemli bir adım daha attı.

Abone ol

 Tarihi kaleden İzmir'in Agora kazılarına kadar uzanan, bir dönem ünlü Makedonya Kralı Büyük İskender'in avlanmak ve gezinti amacıyla kullandığı tünel ortaya çıkarıldı.

Gerek sosyal belediyecilik, gerekse kültür, tarih ve turizm ataklarıyla dikkat çeken İzmir Merkez Konak Belediyesi bu tarihi tüneli bir bilim ve tarih müzesi ile birlikte gelecek yıl yerli ve yabancı turistlerin hizmetine açmayı planlıyor.

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, yıllardır İzmirlilerin merak ettiği ve Agora ile Kadifekale'yi bağlayan tünelin ortaya çıkarılmasının kent turizmi için büyük kazanç olduğunu belirtti.

Tünelin bulunduğu üç katlı evi satın alarak önemli bir adım attıklarını dile getiren Tartan incelemelerde bulundu. Roma Dönemi'ne ait ve içinde hala suyu olan tünelin su kesintilerinin yapıldığı dönemlerde ev kadınları tarafından kullanıldığı belirlendi. 2 bin 500 yıllık su tünelinin iki metre yüksekliğinde ve bir metre genişliğinde olduğunu anlatan Başkan Tartan şöyle konuştu: “Makedonya Kralı Büyük iskender'in ava gittiği, rüyasında gördüğü pınarın aktığı Kadifekale'den Agora'ya uzanan tarihi tüneli gün yüzüne çıkardık. Yapılacak düzenlemenin ardından gelecek yıl yerli ve yabancı turistler ziyaret etmeye gelecekler. Şu an Agora'da kazı çalışmaları devam ediyor. Tarih kitaplarında, hikayelerde tünel diye anlatılır. İzmir, turizm kimliği olmasına rağmen tarih, turizm ve kültür bağlamında yeterince değerlendirilmiyor. Biz bu konuyu değerlendirdik ve Altınpark semtinde Arkeopark yaratmak için çalışmalara başladık. Altınpark ile Agora ile Kadifekale'yi bağlayan bir yapıda yer alan tünel bir bütünlük sağlayacak. Bilim adamlarımız, arkeologlarımız, sanat tarihçilerimiz burada çalışmalarını sürdürüyorlar. İzmir'e önemli bir şans yaratacak.”