BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,70
ALTIN 2.405,74
HABER /  GÜNCEL

Düzeltme ve Cevap Metni

Korgeneral Orhan Akbaş, tarafından internethaber.com'a düzeltme ve cevap metni gönderilmiştir.

Abone ol

Korgeneral Orhan Akbaş hakkında 30 Kasım 2011 tarihinde internet sitemizde yayınlanan haber hakkında Korgeneral Akbaş'ın cevap hakkı doğmuştur.

Bu kapsamda Korgeneral Akbaş'ın söz konusu haberle ilgili tarafımıza gönderdiği 'Düzeltme ve Cevap Metni'ni yayınlıyoruz.

DÜZELTME VE CEVAP METNİ

Yayın sahibi olduğunuz, www.internethaber.com alan adlı internet sayfasında, 30 Kasım 2011 tarihinde, '"Korg. Akbaş'ın komutanı olduğu dönemde, tugayda bazı mal ve hizmet alımları işlerinde usulsüzlük yapıldığı iddialarıyla ilgili çarpıcı belgelere ulaşıldı" başlığı ile yayınlanana ifadeler, tamamen asılsız olup söz konusu yayın ile müvekkilim Korgeneral Orhan Akbaş'ın onur ve saygınlığı incitilmek istenmiş, yayındaki ifadelerle müvekkilimin başarılarla dolu meslek yaşamı karalanmaya çalışılmıştır. Söz konusu ifadelerdeki iftira ve hakaretlerin haber verme ve basın özgürlüğü ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.

Haberde sözü geçen, "Askeri savcılığın görevlendirdiği bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor, birçok kalemde usulsüzlük yapıldığını, ihale işlemlerinde sahte belge hazırlandığını, ucuza yapılabilecek işlerin yüksek maliyetli gösterildiğini ortaya koyuyor." ifadesiyle, müvekkilim usulsüzlük yapmış gibi gösterilerek haksız biçimde karalanmıştır.

Haberde müvekkilim ile hiçbir şekilde ilgisi olmayan belgeler kullanılmak suretiyle okuyucu adeta verilen haberin doğruluğuna ikna edilmeye çalışılmıştır. Haber bu yönüyle de objektiflikten uzak ve taraflı bir haberdir.

Haberde yer alan bazı ifadeler, yayın ilkelerine açıkça aykırı ve ceza kanunu bakımından suç teşkil eder niteliktedir.

Suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimsenin suçlu ilan edilmemesi veya suçluymuş gibi gösterilmemesi ilkeleri haberde açıkça ihlal edilmiştir. Müvekkilim hakkında açılmış soruşturma bulunmamasına rağmen  'Masumiyet Karinesi' ihlal edilmek suretiyle kamuoyu gözünde adeta suçlu ilan edilmeye çalışılmıştır.

Diğer taraftan haberdeki türden iftira karalama ve suçlamaların 'haber vermek/eleştirmek hakkı' ile bağdaşır hiçbir yanı yoktur. Tam tersine böylesine ağır, gerçek dışı, dayanıksız isnatlarla suçlama yapmak basın özgürlüğüne en ağır zararı verecek bir davranıştır.

Haberdeki bir ceza soruşturması kapsamında yapılan hukuki işlemde, esasen 'masumiyet karinesi' ve 'ceza soruşturmalarının gizliliği' ilkeleri gereğince gizli kalması gereken belgere dayanılarak, bir kısım hayali ve gerçek dışı senaryolarla, müvekkilim ve en önemlisi temsil ettiği kurumsal ünvan kamuyou önünde yıpratılmaya çalışılmaktadır.

Yazıda yer verilen iddilar, gerçek dışı ve asılsız olduğu gibi, ayrıca bu iddia ve suçlamalar, en basit mantık kurallarından dahi yoksundur. Müvekkilim hakkında son derece ağır, gerçek dışı ve asılsız iddia ve saldırılara yer verilen yazıda, müvekkilden en ufak bir görüş dahi alınmamıştır.

Haberde gerçek dışı, asılsız ve iftira niteliğindeki iddialar ve suçlamalar adeta kanıtlanmış gerçeklermiş gibi kaleme alınmış ve yazıyı okuyanların zihninde, yazılanlar gerçekmiş gibi bir düşünce yaratılmak istenmiştir.

Düzeltme konusu haberde ileri sürülen hususlarla ilgili kamuoyunun bilmesi gereken gerçekler şu şekildedir:

1- Korgeneral Orhan Akbaş'ın komutanlığı döneminde Bingöl 49.İç Güvenlik Piyade Tugayı'nda mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin mevzuata uygun biçimde gerçekleştirildiği, kamu yararının ön plana alındığı, kamu zararının ortaya çıkmaması için tüm tedbirlerin alındığı,

2- Korgeneral Orhan Akbaş'ın Kara Harp Okulu'ndan mezun olduğu 1974 yılından bugüne kadar ve tüm hayatı boyunca hakkında rüşvet ve benzeri yüz kızartıcı bir suç nedeniyle başlatılmış şüpheli  yadar sanık sıfatıyla bir tek soruşturma/kovuşturma bulunmamaktadır.

3- 12.07.2011 ve 26.07.2011 tarihinde müvekkilimle ilgili diğer yayınlardaki haksız iddialar için yasal süreç başlatıldığı ve yasal sücerin halen devam ettiği,

4- Devam eden soruşturmalarda, yargıyı etkilemenin ve yargıya müdahalenin aynı zamanda cezai yaptırımlara tabi olduğu,

5- Müvekkilimin, 2000 yılından bugüne kadar tüm hacamalarının aybeay belgeli olduğu,

6- Yine müvekkilimin ve ailesinin malvarlığı ile gereken tüm bildirimlerin ilgili dönemde Genelkurmay Başkanlığı'na yapılmış olduğu,

7- Müvekkilimin mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde başka şahıslarla ilgili soruşturma/kovuşturmalarda 'tanıklık bilgilerine başvurulmasından' başka bir husus bulmadığı bilinmelidir.

Müvekkilimin ve aldığı kritik görevler nedeniyle onun nezdinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin manevi şahsiyetinin, yanlı, asılsız ve suçlayıcı yayınlarla rencide edilmesinden ötürü kamuoyunun bilgilenme ve gerçeği öğrenme hakkı adına işbu cevap ve düzeltme metninin yayınlaması kaçınılmaz olmuştur.

Gerçek dışı iddialarla kamuoyunda belirli maksat ve görüşler doğrultusunda müvekkilimle ilgili yanlış kanaat uydurulmasına yönelik olan ve müvekkilimin mesleki şeref ve haysiyetini ihlal eden söz konusu habere ilişkin vatandaşlarımızın doğru bilgilendirilmesi teminen müvekkilimin uğradığı maddi ve manevi zararlar konusunda tüm talep ve başvuru haklarımız saklı kalmak üzere yasal haklarımızın ayrıca saklı olmak kaydıyla bilgilerinize sunarız.

Korgeneral Orhan AKBAŞ

Vekili Avukat Umut Kemal YILDIRIR