BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 35,00
ALTIN 2.426,54
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Aygün için kararı Ankara'ya bıraktı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Şanghay'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün, Paris'te öldürülen kadınlardan Sakine Cansız'ın ailesine taziye ziyaretinde bulunması ile ilgili olarak, ''Önce Ankara'ya gidip olayı bütün ayrıntılarıyla öğrenmemiz lazım. Hemen gelen bilgiler üzerine 'şöyle yapacağım' demek yanlış olur'' değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu, Şanghay ziyareti kapsamında Başkonsolos Deniz Eke'nin, Sincan Restoran'da onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı.

Yemek sonrası beraberindeki heyetle Huangpu Nehri'nde tekne turu yapan Kılıçdaroğlu, burada gazetecilerle sohbet etti.

Bir gazetecinin, ''AK Partililer diyor ki 'yeni binamızın açılışını yaptık, ziyaret etmek için gelmedi Kılıçdaroğlu, hala da geçerli bu teklifimiz'' demesi üzerine üzerine, şunları söyledi:

''Gittik hayırlı olsun da dedik konuştuk da yani. Bina neredeyse eskiyecek, yerine yeni bina yapılacak. Şimdi bakın insanlar diyalog kurmak isterlerse karşı taraf için farklı gerekçeler yaratmamalılar. Konuşmak isterseniz, diyalog kurmak isterseniz bunun 50 türlü yolu vardır. Ama gelmemenin ya da konuşmamanın gerekçelerini oluşturmak doğru değil. Yapılan o. 'Binamız için gelmedi.' Ona bakarsanız, Sayın Başbakan ne demişti, 'Ben elimde birden fazla isimle gideceğim Sayın Baykal'a Cumhurbaşkanı için' geldi mi? Gelmedi. Konuştu mu? Konuşmadı. Biz hala bugün dönüp niye gelmedin diyor muyuz? Hayır demiyoruz. Onlar ama binaya takılmışlar. Binayı aşsınlar artık.''

''Bunun bir şekilde kırılması gerekiyor mu?'' denilmesi üzerine ise Kılıçdaroğlu, ''Elbette, biz CHP olarak üstümüze düşeni yapıyoruz'' yanıtını verdi.

TAZİYE ZİYARETİ

''Hüseyin Aygün'ün ile ilgili ne gerekirse yapacağız dediniz. İlk ifadeniz sertti. Neyin gereği yapılacak?'' sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, ''Ankara'ya gideyim. Ne yaptılar. Onları bilmeden sorun yapmak doğru değil'' dedi.

''Taziyeye gitmesine tepkiniz yok o zaman'' denilmesi üzerine ise Kılıçdaroğlu, ''Önce Ankara'ya gidip olayı bütün ayrıntılarıyla öğrenmemiz lazım. Hemen gelen bilgiler üzerine şöyle yapacağım demek yanlış olur. Gideceğim, bakacağız, görüşeceğiz'' yanıtını verdi.

''Tepkiniz yok mu?'' sorusunun yinelenmesi üzerine Kılıçdaroğlu, öyle bir şey söylemediğini, Ankara'ya dönünce, görüşüp, konuşacağını söyledi.

''Çağırıp kendisiyle konuşmak da var mı içinde?'' sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, ''Gidip konuşacağım. Arkadaşlara konuşacağım. Kendisi 'insani olarak gittim diye açıklama yapmış.' Bakalım. Bilgim yok benim. Bilmiyoruz. Önce olayı bütün ayrıntılarıyla bilmemiz gerekir'' dedi.

HERKES SAYGILI OLMAK ZORUNDA

Aygün'ün de kendisi gibi Tuncelili olduğunun hatırlatılarak, ''Hemşehriniz üzüyor mu sizi?'' sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, ''İlk gün söyledim. Partide disiplin olması çok önemli. Partinin koyduğu kurallara ilkelere uygun davranılması gerekir. Burası bir düşünce kuruluşu değil. Bir programımız var, ilkelerimiz var. Herkes bunlara saygılı olmak zorunda'' yanıtını verdi.

GİZLİ AJANDA VAR MI?

''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , 'Kılıçdaroğlu'nun gizli ajandası var ama açamaz' demiş. Gizli ajanda mı var?'' sorusuna Kılıçdaroğlu, ''Ben açamıyorsam kendisi açsın. Nedir bu ajanda, ben de merak ediyorum. Gerçekten nedir bende merak ediyorum'' değerlendirmesini yaptı.

''İki uygar insan gibi konuşamıyoruz dediniz. Genel anlamda siyasi üslupla ilgili eleştirinizi ortaya koydunuz. Süreç başlatılmışken kendinize düşen 'uygar siyaset insanı' olarak göreviniz olduğunu düşünüyor musunuz?'' sorusu üzerine ise Kılıçdaroğlu, ''Gerekli adımı attıklarını'' söyledi.

''Başbakan 3 3 teklifini yenilemiş. Ne diyeceksiniz?'' sorusuna Kılıçdaroğlu, bu konuda defalarca açıklama yaptıkları karşılığını verdi.

Çin ziyareti sırasında kendisine sunulan hediyelerin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, ''Bir tane, ne diyelim ona, bez üzerine yapılmış, bizim hat sanatına benzer ama üzerine ne yazılı olduğunu bilmiyorum, söylediler ama unuttum. Bir aya gönderilen uydunun maketini verdiler. Onu genel merkeze koyacağız. Camlı bölüme, girişe. Bugünde bir maket uçak verdiler. Onun dışında bir şey verdiler mi bilmiyorum'' dedi.

Bugün ziyaret ettiği Ticari Uçak İşbirliği Şirketi'nde bir uçak konseptinin kokpitine oturmasının hatırlatılması üzerine ise Kılıçdaroğlu, ''Kokpitin ön tarafı, benim diğer uçaklarda görmediğim, kokpitlerde görmediğim farklı renkler vardı. Donanım biraz daha farklı modernleştirdiklerini söylediler'' diye konuştu.

Bu sabah, Çin Komünist Partisinin 1. Olağan Büyük Kongresi'nin yapıldığı ve müzeye dönüştürülmüş mekana yaptığı ziyaretin hatırlatılması üzerine de Kılıçdaroğlu, Mao Zedong'a ait kitapları daha önce okuduğunu bildirdi.