BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Dünya bu görüşmeye kilitlendi!

Koalisyon Güçleri'nin Libya'ya müdühalesinin ardından dünya Türkiye'nin tavrının ne olacağına kilitlendi.

Abone ol

Dünya Libya'daki savaşı anı anına izlerken, Başbakan Erdoğan ve ABD lideri Obama gelişmeleri telefonda konuşacak.

Başbakan Erdoğan başkanlığında bugün yapılacak kritik Libya zirvesi öncesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan önemli mesajlar geldi. Dışişleri Bakanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüşeceğini açıkladı.

Davutoğlu, Libya konusundaki adımların uluslararası meşruiyet çerçevesinde atılması gerektiğini söyledi.

Davutoğlu, Libya'daki gelişmelerin Tunus ve Mısır'dan farklı olarak belli iç gerilimleri ve hiç arzu etmedikleri bazı can kayıplarını beraberinde getirdiğini vurguladı.

Türkiye'nin herkesi Libya'nın bu süreçten daha güçlü çıkması için gerekli altyapının sağlanması konusunda sorumlu davranmaya davet ettiğini belirten Davutoğlu, "Ama yine maalesef bu girişimler, son güne kadar sürmesine rağmen istediğimiz neticeyi vermedi" dedi.

Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Kardeş Libya'nın her şehrinde, her köyünde, her mahallesinde yaşayan kardeşlerimiz, bizim kardeşlerimizdir. Bir damla kanın akmasına biz razı olmayız. Bildiğiniz ve bilmediğiniz bütün diplomatik araçları kullanarak son iki-üç hafta içinde bu sürecin Libya içinde hal edilebilmesi için elimizden gelen çabayı gösterdik. Belki bunlar tam olarak anlaşılmadı ama tarih bu konuda Türkiye'nin ne kadar sorumlu davrandığını ve Libya'ya karşı ne kadar dostane tutum gösterdiğini teyit edecektir.

BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde atılan adımları da takip ediyoruz. Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Ertuğrul Apakan ve ekibi, kararın Libya'ya müdahale, kaynaklarının paylaşımı yönünde olmaması, bu ülkenin  egemenliği, toprak bütünlüğü ve halkının esenliğinin temini için çok ciddi çaba sarf ediyor.

Karara desteğimizi de ifade ettik ama buradaki hedef insani yardımların ulaşmasını temin etmek, silah ambargosu suretiyle içeride daha yoğun çatışmaların önüne geçmek ve uçuşa kapalı bölge uygulamasıyla çatışmaları engellemektir, yoksa kapsamlı bir savaş başlatmak değil. Libya'ya dönük Irak ve Afganistan benzeri kapsamlı ve uzun sürecek bir operasyonun işaretlerini olmamasına özen gösterdik, her tarafa telkinde bulunduk.

Her şeyden önce böyle bir koalisyonun oluşması için uluslararası hukukta prosedür vardır. Biz bu prosedüre yeterince uyulduğu kanaatinde değiliz. BM denetiminde olması gereken ve mutlaka BM temel ilkeleri çerçevesinde ve katılıma açık olması gereken bir operasyonun belli ülkelerin seçilmesi suretiyle bir toplantı neticesinde yapılmasını uygun görmediğimizi de bildirdik. Bir karar alındı ve operasyon başlatıldı. Bu operasyon sürürken de bütün taraflara, sorumlu davranmaları ve insan kayıplarına yol açılmaması, Libya halkının barış ve esenliğinin korunması yönünde her türlü telkinde bulunduk."

Bugün gazetelerde Libya'da on bine yakın Türk vatandaşının kaldığı yönünde çıkan haberlerin doğru olmadığını aktaran Davutoğlu, kalan birkaç yüz vatandaşın oradaki şirketlerin çalışmalarını yürütmek üzere kaldığını ifade etti.